China, fata in fata cu recesiunea. Vezi noile probleme ale statului asiatic

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 09:18
1948 citiri
China, fata in fata cu recesiunea. Vezi noile probleme ale statului asiatic

Cresterea economica diminuata si preturile ridicate sunt noile probleme care se adauga la dificultatile cu care se confrunta a doua cea mai mare economie din lume, anunta premierul Wen Jiabao.

Statul isi va pastra politicile de export, iar guvernul se va folosi de cheltuielile fiscale pentru a imbunatati nivelul de trai al populatiei, a mai precizat premierul chinez, potrivit Bloomberg.

"Cresterea economica actuala este ceva de moment, dar ne confruntam cu multe situatii noi. China isi va mentine o politica monetara prudenta si o politica fiscala proactiva anul viitor, urmand ca aceste politici sa fie ajustate in functie de schimbarea situatiei economice", spune Jiabao.

O criza persistenta a datoriilor europene si o eventuala "racire" a pietei imobiliare" ar putea determina Guvernul sa relaxeze politiva pentru a sustine ritmul de expansiune.

"China pare ca se pregateste pentru o receisune prelungita in SUA si in zona euro prin stimularea cererii interne si totodata prin concentrarea pe expunerile la pietele emergente", a declarat Dariusz Kowalczyk, economist senior la Credit Agricole din Hong Kong.

"Regiunile care sunt extrem de dependente privind exporturile ar trebui sa incerce sa stimuleze cererea interna si sa eploreze pietele interne sau emergente.

Statul trebuie sa "corecteze" comenzile financiare, iar bancile ar trebui sa abordeze problema taxelor si conditiile nerezonabile atasate creditelor, deoarece multe intreprinderi sufera de costuri de credit excesive", a mai subliniat premierul chinez.

PIB-ul Chinei a crescut cu 9,1% in T3, iar inflatia a ajuns la minimul ultimelor 14 luni, pana la valoarea de 4,2%.

#pib china, #economie china, #crestere economica china, #dobanzi china, #cost credit china, #criza imobiliara china , #China