China finanteaza dezvoltarea continentului african

Joi, 19 Iulie 2012, ora 10:14
1597 citiri
China finanteaza dezvoltarea continentului african

Presedintele chinez, Hu Jintao, a anuntat joi ca tara sa isi va dubla creditele pentru continentul african, pentru a ajunge la 20 de miliarde de dolari, in scopul de a sustine infrastructurile, agricultura, industria manufacturiera si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Aceste imprumuturi, despre care presedintele chinez nu a precizat pe ce durata se vor intinde, exprima prezenta tot mai mare a Chinei in Africa, unde aceasta tara isi inmulteste investitiile, mai ales in materiile prime necesare continuarii cresterii celei de-a doua economii mondiale.

Beijingul, care gazduieste pana vineri cea de-a cincea conferinta ministeriala China-Africa, anuntase imprumuturi de zece miliarde de dolari la ultima conferinta de acest tip, desfasurata la Sharm el-Sheikh, in Egipt, in 2009.

Schimburile comerciale dintre China si continentul african au atins anul trecut 166,3 miliarde de dolari, in crestere cu 83% in raport cu 2009, conform ministerului chinez al comertului, potrivit caruia China a devenit primul partener comercial al Africii.

Hu Jintao a anuntat, de asemenea, ca tara sa va continua sa-si mareasca ajutorul pentru Africa asigurand formarea a 30.000 de persoane, oferind burse unui numar de 18.000 de studenti si trimitand 1.500 de cadre medicale la fata locului.

Ajutorul chinez pentru Africa a crescut cu 60% din 2009, semnalase marti purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului, Shen Danyang, insa fara a preciza suma.

Investitiile directe chineze din Africa au crescut tot cu 60% din 2009, atingand 14,7 miliarde de dolari la sfarsitul lui 2011, potrivit aceleiasi surse, care a precizat ca peste 2.000 de societati chineze aveau investitii pe continent.

#China credite Africa, #China finantare Africa, #China investitii directe Africa, #China ajutor financiar Africa, #schimburi comerciale China Africa , #China