China interzice IT-ul de import in institutii publice. IBM, HP si Intel, direct afectate

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 13:30
2687 citiri
China interzice IT-ul de import in institutii publice. IBM, HP si Intel, direct afectate
Foto: Nextgov

Oficialii de la Beijing spera ca pana in 2020 sa inlocuiasca tehnologia de import din institutiile publice cu produse realizate de companiile autohtone.

Bancile, armata, companiile de stat si agentiile guvernamentale sunt cele vizate de hotararea guvernului chinez.

Decizia vine pe fondul unor probleme de securitate invocate de presedintele chinez Xi Jinping, cel care a si initiat aceasta masura.

Aceasta, insa, nu este o veste deloc buna pentru companiile americane Cisco Systems, IBM, HP si Intel, principalii furnizori de echipamente hardware si programe software pentru institutiile publice din China.

"Schimbarea este reala. Se petrece la toate nivelurile de aplicatie tehnologica: hardware si software", confirma Charlie Dai, analist in cadrul biroului din Beijing al Forrester Reasearch.

Un prim experiment s-a derulat in orasul Siping, din nord-estul Chinei, unde programele Windows din institutiile publice au fost inlocuite cu sisteme de operare NeoKylin produse in China, iar serverele de provenienta occidentala au fost schimbate cu unele produse de Inspur Group, anunta Bloomberg.

Usi inchise de teama NSA

Dezvaluirile spionului Eward Snowden privind metodele de culegere a datelor folosite de catre NSA au generat un val de panica la nivel mondial, dar China se dovedeste prima tara care aplica metoda "usilor inchise" in fata spionajului american.

Printre informatiile deconspirate de Snowden se numara si spargerea de catre americani a serverelor Universitatii Tsinghua, cel mai mare centru de cercetare din China.

Drept urmare, in luna februarie, pesedintele Xi a solicitat cresterea ritmului de dezvoltare a industriei de profil, in cadrul primei sedinte de securitate informatica tinuta de seful statului.

Windows 8 si iPad, interzise

China s-a declarat de acord sa importe in continuare tehnologie americana numai in conditiile in care programele integrale si codurile de generare a acestora sunt puse la dispozitia echipelor de inspectori guvernamentali.

Cat de serioasa este problema in ochii chinezilor o arata si raidurile efectuate asupra birourilor Microsoft din China, interzicerea rularii programului Windows 8 pe calculatoarele guvernamentale si a dispozitivelor iPad de pe listele de achizitii.

In acelasi timp, investitiile in IT ale Chinei au crescut la 8,1%, atingand valoarea de 182 miliarde de dolari, a doua cea mai mare din lume, dupa Statele Unite cu 656 miliarde dolari.

Razboiul spionilor cibernetici

Intr-o conferinta de presa organizata de Banca Centrala a Republicii Populare Chineze, dotarile tehnologice de import, prezente in proportie de 80% in sistemul bancar din aceasta tara, au fost prezentate ca o potentiala amenintare la adresa securitatii nationale.

Bresa de securitate urmeaza a fi blocata prin inlocuirea a cel putin 75% din aceste componente in perioada imediat urmatoare, a anuntat Yan Qingmin, vicepresedinte al Bancii Centrale a Chinei.

Pana acum, Intel, Microsoft, HP, Cisco si Qualcomm au refuzat sa comenteze subiectul, iar reprezentantii IBM spun ca nu stiu nimic despre decizia oficialilor chinezi de a inlocui serverele occidentale folosite in industria bancara.

Pe de alta parte, la orizont se intrevede un razboi dus intre agentiile de informatii ale celor, doua state dupa ce, in 2012, raportul Congresului american a aratat ca echipamentele Huawei si ZTE pot fi folosite de spionii chinezi pentru a sparge bazele de date de pe serverele institutiilor americane.

Razboiul spionilor cibernetici produce insa bani frumosi pentru companiile chineze. Inlocuirea tehnologiei vestice cu produse autohtone a dus la o apreciere pe bursa a actiunilor companiilor Inspur, Huawei si ZTE in ultimele doua saptamani.

#China inlocuire tehnologie de import, #razboi spionaj electronic, #China interzice IT de import , #China