China isi incordeaza muschii: Vecinii sa se teama, populatia sa uite de bani

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 12:08
5914 citiri
China isi incordeaza muschii: Vecinii sa se teama, populatia sa uite de bani
Foto: Pixabay

Centrul Beijingului a fost acoperit, joi, de roiuri de avioane de vanatoare si elicoptere, si peste 12.000 de militari au marsaluit in evenimentul care a marcat cea de-a 70-a aniversare a sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

China a reusit, astfel, sa realizeze cea mai mare "expozitie" de efective militare din istoria sa.

La prezidiu s-a aflat presedintele chinez Xi Jinping, cel mai puternic lider al tarii din ultimele decenii, care a tinut sa sublinieze ca tara sa ramane fidela caii de "dezvoltare pacifista" si a surprins auditoriul cu promisiunea sa de a renunta la 300.000 de militari din cei 2,3 milioane pe care armata chineza ii are, anunta CNN.

Parada a fost prima din 2012 si pana acum, de cand presedintele Xi a urcat la carma Chinei, si a fost ocolita de liderii occidentali, printre care si de fostii aliati de razboi ai Chinei, Statele Unite si Marea Britanie.

Presedintele rus, Vladimir Putin, presedintele sud-coreean, Park Geun-hye, si scretarul general al ONU, Ban Ki Moon, au fost demnitarii de cel mai inalt rang care insa au acceptat sa ia parte la evenimentul din Piata Tiananmen, inima Chinei inca din vechime.

Chiar inainte ca parada sa inceapa pe Bulevardul Chang'an, presedintele Xi Jinping a salutat multimea si trupele militare din limuzina sa neagra cu steagul chinezesc pe ea.

Rachete balistice si porumbei

Sute de rachete balistice, tancuri, vehicule amfibiu de asalt, drone si alte echipamente militare a facut spectacol in fata liderilor adunati la Beijing, a veteranilor si a invitatilor.

"Cireasa de pe tort" a fost cand 200 de avioane de vanatoare au brazdat cerul, lansand 70.000 de porumbei si baloane peste piata Tiananmen.

O forta militara globala

Yvonne Chiu, pofesor de politica la Universitatea din Hong Kong, priveste cu scepticism aceasta scena. Potrivit specialistului, promisiunea presedintelui Xi Jinping de a reduce numarul de militari este aproape nesemnificativa, in conditiile in care bugetul militar al Chinei continua sa creasca in ritm alert.

"Armata chineza e imensa, iar acceasta reducere de personal este un gest usor de facut", spune specialistul.

In plus, desi mesajul oficial a fost reducerea efectivului militar, parada in sine a transmis un cu totul alt mesaj.

"Toate aceste echipamente noi, avioane de vanatoare, rachete balistice si drone arata multa putere. Ca tara care-si doreste doar sa-si apere granitele, nu ai nevoie de asa ceva. China a vrut, de fapt, sa-si etaleze aspiratiile la titlul de forta militara globala", spune Yvonne Chiu.

Totul pentru parada

In pregatirea paradei niciun efort nu a fost considerat prea mare. Scopul final a fost ca totul sa se desfasoare fara cea mai mica greseala.

Sute de fabrici s-au inchis pentru ca parada sa beneficieze de un cer albastru cristalin, zborurile inspre si dinspre Beijing au fost anulate pe durata evenimentului si, pentru a se asigura ca spatiul aerian din zona este in deplina siguranta, autoritatile au ales sa sperie pasarile cu maimute, vulturi si caini.

Riveranii din zona paradei au fost, practic, prizonieri pe toata durata evenimentului. Nu au avut voie sa iasa din case, sa aiba invitati, sa-si foloseasca balcoanele si nici macar sa deschida ferestrele.

Nimic altceva nu s-a mai transmis la televizor, iar circulatia a jumatate din cele cinci milioane de masini inscrise oficial in Beijing a fost interzisa. Nu in ultimul rand, majoritatea parcurilor si a atractiilor turistice din Beijing au fost inchise.

Japonia, marele absent

Un lider care a lipsit de la eveniment, lucru absolut deloc surprinzator, a fost premierul nipon Shinzo Abe. Ce-i drept, Beijingul nu a iertat inca indrazneala liderului japonez de a nu-si cere inca o data scuze pentru invazia brutala si ocupatia Chinei in anii '30 si '40.

Cu toate acestea, oficialii niponi au transmis, joi, un mesaj Beijingului. "Avand in vedere ca au trecut 70 de ani de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, China n-ar trebui sa se mai concentreze atat de mult pe istoria sa nefericita si a Coreei de Nord, ci sa priveasca in viitor si sa se axeze pe problemele cu care se confrunta comunitatea internationala", au spus acestia.

Desi China sustine ca parada nu a fost o ocazie de a-i arta Japoniei cat este de puternica, sentimentul anti-japonez s-a resimtit in fiecare miscare de la Beijing: Populatia chineza nu are dreptul la seriale si emisiuni TV, dar saptamana aceasta televiziunea nationala va difuza filme despre victoria impotriva Japoniei. Mai mult decat atat, in Shanghai, un lant de producatori de inghetata va imparti dulciuri care seamana cu Hideki Tojo, premierul nipon din perioada Razboiului, care a fost declarat criminal de razboi si spanzurat.

Ca pe vremea lui Mao Zedong

Devenite o obisnuinta pe vremea lui Mao Zedong, paradele s-au mai rarit in ultimele decenii in China, cea mai recenta fiind in 2009, cand a fost prezidata de fostul lider chinez Hu Jintao.

Pentru Xi Jinping, insa, mizele sunt mari.

Parada victoriei i-a permis sa arate inca o data cat este de puternic intr-o regiune in care multe tari se tem de ambitiile Chinei.

Iar pentru cei de-acasa, parada a fost o modalitate de a distrage atentia poporului de la problemle financiare ale tarii sau de la evenimente nefericite precum explozia de la Tianjin.

Toate acestea, in timp ce tensiunile sociale si etnice cresc in unele parti ale tarii pe fondul incetinirii cresterii economice.

O.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parada victoriei China, #parada China, #armata china, #probleme financiare China , #China