China isi indreapta atentia catre tarile din Europa de Est

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 10:01
1947 citiri
China isi indreapta atentia catre tarile din Europa de Est

Premierul chinez Wen Jiabao este asteptat in Polonia pentru o vizita de doua zile care va culmina cu participarea joi la un summit economic impreuna cu 16 importanti oficiali din Europa Centrala si de Est, ultima etapa a unui turneu european care l-a condus pe seful guvernului chinez in Islanda, Germania si Suedia.

Premierii din Albania, Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Polonia, tara gazda, participa la acest summit de la Varsovia.

Circa 300 de societati chineze si 450 de companii din regiune, dintre care 300 poloneze, vor fi de asemenea reprezentate la summit.

China a investit 622 de milioane de euro in regiune in perioada 2004-2010, insa valoarea anuala a acestor investitii s-a dublat in ultimii ani, potrivit unui raport recent al Institutului de Dezvoltare din Europa Centrala si de Est (CEED).

Chinezii dispun de o suma mare de dolari si euro pe care doresc sa-i investeasca si mizeaza pe stabilitatea regiunii, cresterea sa si preturile competitive pentru a inlesni un acces perfect pe pietele din Europa de Vest, potrivit lui Witold Orlowski, consultant al PricewaterhouseCoopers si fost consilier al presedintelui polonez.

Importurile in UE de produse chinezesti a crescut de patru ori intre 2000 si 2010, ajungand la valoarea totala de 243,8 miliarde de euro in primele zece luni ale anului 2011, conform statisticilor Eurostat.

#investii China Europa de Est, #investitii China in Romania, #companii chineze investitii , #China