China, Japonia, Coreea de Sud si alte 11 tari din Asia vor crea un fond de criza de 120 mld. dolari

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 10:29
1599 citiri
China, Japonia, Coreea de Sud si alte 11 tari din Asia vor crea un fond de criza de 120 mld. dolari

China, Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong si alte zece tari din Asia de Est au semnat luni un acord pentru crearea unui fond de 120 de miliarde de dolari, denumit Initiativa Chiang Mai, care va interveni in sprijinul statelor asiatice in eventualitatea unei crize financiare. 

 

 

 

Fiecare dintre cele 14 guverne participante are o contributie prestabilita la fond si dobandeste astfel dreptul sa traga, in vremuri de criza, o suma convenita in prealabil, daca obtine votul majoritatii statelor membre.

"Principalul obiectiv al Initiativei Chiang Mai este sa solutioneze probleme precum dezechilibrele balantei de cont curent si crizele de lichiditate pe termen scurt din regiune si sa suplimenteze acordurile financiare existente", potrivit unui comunicat semnat de ministrii de Finante din cele 14 tari, preluat de Mediafax.

Oficiali sud-coreeni au declarat ca fondul va incepe sa functioneze din luna martie a anului viitor, iar negocierile vor continua intre statele membre pentru a crea si un for de supraveghere pentru Initiativa.

Statele implicate au convenit anterior, in luna mai, sa creeze un astfel de fond prin transformarea unor acorduri existente de swap valutar bilateral intre guverne intr-un fond sustinut financiar de membrii si administrat la nivel central.

Setul de acorduri care functioneaza in prezent poate disloca fonduri evaluate la 78 de miliarde de dolari in cazul unei crize financiare.

Acordul anuntat luni marcheaza prima alianta financiara lansata si guvernata de tari asiatice si reprezinta o actualizare a intelegerii incheiate in 2000, in orasul tailandez Chiang Mai, intre ministrii de Finante ai statelor membre, care doreau atunci sa evite o repetare a crizei financiare asiatice din 1997-1998.

Deciziile privind probleme de creditare vor fi luate cu majoritatea voturilor statelor membre, in timp ce chestiunile fundamentale, precum acceptarea unor noi membri sau negocierea termenilor de imprumut, vor necesita consens intre toti participantii si un vot unanim.

Japonia si China (impreuna cu Hong Kong) vor contribui cu cate 38,4 miliarde de dolari si vor putea trage, in caz de criza, cate 19,2 miliarde de dolari.

Coreea de Sud va finanta fondul cu 19,2 miliarde de dolari si are dreptul sa imprumute aceeasi suma. Indonezia, Malaezia, Tailanda si Singapore vor oferi 4,77 miliarde de dolari fiecare si vor putea accesa ajutoare de 11,925 miliarde de dolari.

Filipine va angaja 3,68 miliarde de dolari si are dreptul la 9,2 miliarde de dolari in caz de criza.

Brunei, Cambodgia, Laos, Myanmar si Vietnam vor contribui impreuna cu un total de 1,24 miliarde de dolari si pot retrage cate 6,2 miliarde de dolari. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, # japonia, # coreea, # de, # sud, # fond, # criza, # dolari , #China