China le cere bancilor sa acorde mai multe imprumuturi

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 10:34
762 citiri
China le cere bancilor sa acorde mai multe imprumuturi

Autoritatile de reglementare din China au cerut creditorilor sa acorde mai mult ajutor financiar companiilor mici, care se lupta sa faca fata crizei financiare si care intampina dificultati in obtinerea de credite.

China Bank Regulatory Commission a subliniat masurile pe care trebuie sa le adopte bancile de stat pentru a contribui la ameliorarea crizei creditelor, care pune in pericol existenta a mii de intreprinderi mici, scrie Bloomberg.

Institutia chineza a anuntat ca bancile trebuie sa ofere sprijin in special pentru companiile care imprumuta mai putin de 5 milioane de yuani (aproximativ 788.000 de dolari) pe an si ca ar trebui sa manifeste mai multa toleranta fata de companiile mici care se afla in imposibilitatea rambursarii creditelor.

Bancile, care tind sa favorizeze intreprinderile mari si influentate politic, isi pot modifica politica si pot acorda mai multa finantare companiilor mici, puncteaza publicatia amintita.

Banca centrala a Chinei a ordonat bancilor sa mentina niveluri record ale rezervelor, pentru a evita o crestere prea mare a investitiilor si pentru a evita o alimentare in exces a proiectelor in infrastructura. Dar efectul acestei masuri a constat tocmai in ingreunarea accesului la creditare pentru companiile mici.

Economistii din mediul privat chinez apreciaza o "scala de creditare informala", care s-ar putea ridica pana la 4 miliarde de yuani, aproximativ 628 miliarde de dolari. Suma echivaleaza cu 10% din PIB-ul Chinei.

Pe de alta parte, cei mai multi specialisti avertizeaza ca acordarea unui numar mai mare de credite companiilor mici ar putea duce la prabusirea sistemului de creditare la nivel national.

Saptamana trecuta, China a dat unda verde mai multor autoritati locale sa vanda obligatiuni pentru a acoperi deficitele de finantare si pentru a preveni supraextinderea datoriilor guvernamentale catre guvernele locale.

#banci china, #creditare banci China , #China