China limiteaza accesul populatiei la seriale online

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 12:43
1900 citiri
China limiteaza accesul populatiei la seriale online
Sursa foto: China.org.cn

China vrea sa limiteze numarul de spectacole de televiziune produse in afara Chinei oferite publicului de furnizorii chinezi de servicii de video-streaming, in incercarea autoritatilor de a controla continutul media distribuit pe Internet.

Autoritatile de reglementare din China ar putea solitcita ca emisiunile TV produse de straini sa acopere pana la 30% din continutul site-urilor de video streaming din China, conform The Wall Street Journal, care citeaza surse implicate.

In prezent, emisiunile "straine" acopera mai mult de jumatate din continutul celor mai populare site-uri din China, cum ar fi Youku Tudou si Sohu.com, conform unui raport publicat de autoritatile chineze.

Inca nu este clar daca acel "30%" se refera la numarul de emisiuni sau la numarul de episoade.

Autoritatile au impus deja cateva restrictii in video-streaming

China are un control strict asupra continutului transmis de televiziunea de stat prin satelit sau cablu, iar programele straina reprezinta o mica parte. Recent, autoritatile au impus cateva restrictii companiilor de internet care transmit emisiuni TV pe telefoane, tablete, PC-uri sau set-top box.

Chinezii puteau viziona o multime de seriale si spectacole prin serviciile de streaming, inclusiv serialele "The Big Bang Theory," "2 Broke Girls" si "House of Cards" produse in SUA, Sherlock" si "Downton Abbey", produse in Marea Britanie sau "My Love From the Star" din Coreea de Sud. Serialul "The Big Bang Theory", care a fost transmis de Sohu.com, a atras 120 de milioane de spectatori pe luna, conform companiei.

Insa interesul acordat de autoritati serviciilor de video-streaming a crescut foarte mult. "Autoritatea de reglementare a colectat de informatii despre diferite programe online", a spus executivul unui furnizor chinez de servicii video-streaming.

In aprilie, autoritatile chineze au interzis difuzarea a patru seriale americane - "The Big Bang Theory," "The Good Wife," "NCIS" si "The Practice" - pe aceste site-uri.

Autoritatile nu au motivat aceste decizii. Dar au fost luate in incercarea liderilor chinezi de a inaspri reglementarea continutului care circula pe internet. De asemenea, China incercarea sa dezvolte propria cultura de televiziune, filme si animatie pentru a contracara asa-numita influenta "soft-power" a SUA asupra cetatenilor chinezi.

Intr-un raport guvernamental din luna martie, autoritatile au cerut celor implicati sa "accelereze dezvoltarea organizatiilor culturale publice, inclusiv a presei si publishing-ului, radioului si televiziuni, literaturii si artei, precum si industriei culturii".

Insa unii directori ai companiillor chineze de video-streaming sunt de parere ca noile limite ar putea avea si un impact pozitiv asupra companiilor, reducand platile catre licentele TV. Anul trecut, companiile de video-streaming din China au platit 4,2 miliarde de yuani (683 de milioane de dolari) pentru licentele programelor straine si interne, potrivit firmei de cercetare EntGroup, fata de 3,2 miliarde de yuani in anul 2012. In 2007, suma s-a ridicat la 300 de milioane de yuani.

Producatorii de televiziune sud-coreeni, ale caror programe se bucura de un mare succes in China, cer intre 200.000 de dolari si 300.000 de dolari pentru fiecare episod al unui show de succes, a precizat executivul unei companii chineze de broadcasting.

"Producatorii si distribuitorii straini nu vor mai putea cere sumele nerezonabile pe care le cer acum", a spus acesta.

Multe companii din China si-au dezvoltat propriu continut pentru a reduce costurile de licentiere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China cenzura, #China streaming video, #seriale cenzura , #China