China nu a castigat lupta impotriva inflatiei - Banca Mondiala

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 19:48
1659 citiri
China nu a castigat lupta impotriva inflatiei - Banca Mondiala

Castigurile recente aduse de yuanul chinezesc au ajutat la limitarea cresterii preturilor in piata, dar momentan este inca prea devreme pentru a trage concluzia ca Beijingul a castigat batalia cu privire la inflatie, sustine presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick. 

Pe termen lung, China are nevoie sa isi reechilibreze economia, prin stimularea consumului, deoarece tara nu se poate baza exclusiv pe exporturi si pe investitii, pentru a impulsiona crestere, considera Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, care a facut aceste declaratii in cadrul unei vizite de cinci zile, in China.

"Pe termen scurt, asa cum a mentionat si premierul Wen Jiabao, inflatia este cel mai important aspect pentru China. Si asta pentru ca determina cresterea preturilor la alimente", a mai subliniat Zoellick.

Acesta a mai adaugat ca autoritatile chineze sunt sensibile fata de rata inflatiei, pentru ca "aceasta poate fi...un factor destabilizator, tinand cont de istoria statului chinez".

Premierul Wen Jiabao a declarat saptamana trecuta ca o prioritate pentru statul asiatic ramane controlarea ratei inflatiei, in lunile urmatoare, chiar daca economia mondiala se clatina.

Ingrijorata de faptul ca majoarea preturilor ar putea determina tulburari sociale, banca centrala a crescut ratele dobanzilor de cinci ori si a crescut rezervele valutare de noua ori, din octombrie.

In plus, banca centrala a permis yuanului sa se aprecieze intr-un ritm mult mai rapid, pentru a ajuta la combaterea inflatiei. Yuanul a crescut cu 3,17%, in raport cu dolarul.

Desi Beijinul nu considera ca rata inflatiei ar putea scapa de sub control, riscul ramane ridicat.

Liderii chinezi nu cred ca "jonglarea" cu yuanul va fi suficienta pentru a echilibra balanta economica, este de parere Zoellick, scrie CNBC.

De altfel, oficialitatile chineze au sustinut pentru multa vreme ca un yuan mai ferm va fi doar o parte a unei initiative politice pentru a ajuta la reechilibrarea celei de-a doua cea mai mare economie din lume.

Europa si Japonia se confrunta cu probleme structurale de crestere si orice insucces inregistrat de guvernele europene in lupta impotriva crizei datoriilor suverane nu face decat sa mareasca presiunea, mai spune presedintele Bancii Mondiale.

Acesta se afla in China, respectiv in Beijing, pentru a elabora un studiu privind modul in care statul chinez poate pastra cresterea productivitatii sale si venitul pe cap de locuitor, in urmatorii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca mondial, #china, #inflatie china, #lupta inflatie , #China