China: Nu suntem salvatorii Europei!

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 12:17
1554 citiri
China: Nu suntem salvatorii Europei!

Salvarea Europei nu va veni de la China, potrivit declaratiilor sustinute de oficialii chinezi prezenti in cadrul intalnirilor Fondului Monetar International din acest weekend.

China reprezenta pentru liderii europeni raspunsul la toate problemele din zona euro, si ar fi trebuit sa devina tara care cumpara datoriile Europei, sau, cel putin, catalizator pentru rata de crestere economica zonei, scrie The Wall Street Journal.

"Nu putem sa salvam, pur si simplu, pe cineva. Noi nu suntem niste salvatori, noi trebuie sa ne salvam pe noi", a declarat Gao Xiqing, presedintele China Investment Corp.

Daca Europa s-ar hotara sa elibereze euro-bonduri, CIC ar putea lua in considerare sa devina cumparator, a adaugat Gao Xiqing.

"Daca aceasta achizitie are un profil de risc care ni se potriveste, atunci vom cumpara o parte, insa nu va asteptati sa cumparam mai mult decat nivelul apetitului nostru pentru risc", mai spune oficialul.

Toate aceste declaratii par sa scoata din socoteala achizitia de catre China a datoriilor Italiei, Greciei si altor state aflate intr-o sotuatie dificila.

Bancherul central chinez, Zhou Xiaochuan, a fost si el tot atat de ferm in declaratii si a sustinut ideea ca nimeni nu ar trebui sa se astepte de la China sa isi sporeasca rata de crestere intr-un mod nesustenabil, doar pentru a ajuta economiile globale.

In acest moment, rata de crestere anuala a Chinei este de 9 procente. Potrivit Bancherului, cresterea este rezonabila, intrucat asteptarile erau intre 8  si 10%.

"Unii ar putea avea sperante nefondate privind o imbunatatire a situatiei la o rata mare de crestere anuala. Insa o crestere de 15% sau mai mare nu poate fi realista", adauga acesta.

#china, #china salveaza europa, #datorii europa , #China