China, pregatita sa investeasca in tarile slabe din zona euro

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 00:27
953 citiri
China, pregatita sa investeasca in tarile slabe din zona euro

China este gata sa participe la viitoare masuri de stabilizare a zonei euro si va lua in considerare posibilitatea de a investi in fondul de urgenta de 440 de miliarde de euro infiintat de tarile din uniunea monetara, a declarat viceguvernatorul Bancii Chinei, Yi Gang, potrivit Mediafax.

"China este un investitor stabil pe pietele financiare europene si sunt sigur ca daca va fi nevoie de fondul de urgenta sau de mecanismul de stabilizare, am dori sa participam activ", a spus Yi, intr-o conferinta de presa organizata la Londra de o delegatie chineza aflata intr-o serie de vizite in mai multe state europene.

Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, cu fonduri de 440 de miliarde de euro, este destinata sprijinirii tarilor indatorate din zona euro si se poate finanta de pe pietele internationale.

Fondul de 440 de miliarde de euro face parte dintr-un program de 750 de miliarde de euro, care include o facilitate de 60 de miliarde de euro destinata tarilor Uniunii Europene din afara zonei euro care au probleme cu echilibrarea balantei de plati si o contributie de 250 de miliarde de euro a Fondului Monetar International.

Recentele angajamente ale Chinei de a cumpara obligatiuni emise de Spania si Portugalia au ajutat deja la stabilizarea pietelor financiare si a euro, noteaza Reuters.

Asistenta chineza ar trebui vazuta ca un proces pe termen mai lung, impus partial de propria necesitate de a-si diversifica investitiile, dar si de increderea in viabilitatea monedei europene.

In prezent, aproximativ un sfert din rezervele valutare de 2.850 de miliarde de dolari ale Chinei sunt plasate in euro. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#china, #investitii, #zona euro , #China