China, primul deficit comercial din ultimii sase ani

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 11:27
1174 citiri
China, primul deficit comercial din ultimii sase ani

China a inregistrat in martie primul deficit comercial din ultimii sase ani, pe fondul cresterii importurilor si scumpirii materiilor prime, relateaza China Daily, potrivit NewsIn.

Exporturile au crescut in martie cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la peste 112 miliarde dolari, in timp ce importurile au avansat cu 66%, la peste 119 miliarde dolari, generand un deficit comercial de 7,2 miliarde dolari, potrivit cifrelor publicate de administratia vamala chineza.

Cumulat, nivelul comertului exterior al Chinei a crescut cu 43% fata de aceeasi perioada din 2009, la 231 miliarde dolari.

"Deficitul a fost cauzat in principal de cresterea rapida a importurilor in urma eforturilor Chinei de a le sustine, pe fondul crizei economice mondiale", a anuntat administratia vamala.

Un avans important a fost inregistrat de importurile de materii prime, precum petrol, minereu de fier si cupru, ca urmare a cererii puternice pentru realizarea de investitii.

Expertii estimeaza, totusi, ca balanta comerciala va reveni pe plus dupa ce factorii sezonieri si efectele investitiilor straine vor trece.

#china, #deficit, #comercial , #China