China profita de criza Europei si isi extinde influenta

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 01:18
1505 citiri
China profita de criza Europei si isi extinde influenta

China incearca sa profite de criza datoriilor din Europa si sa isi extinda influenta pe continent prin investitii masive si achizitii de obligatiuni emise de statele cu cele mai mari probleme. Strategia Chinei ar putea sa duca Europa in situatia SUA care este dependenta de Beijing din punct de vedere financiar.

Atitudinea Chinei a fost observata foarte bine in timpul vizitei presedintelui chinez Hu Jintao in Portugalia, la incepului lunii noiembrie.

Un membru al cavaleriei ce participa la parada in cinstea oficialului chinez a cazut atunci de pe cal, iar liderul de la Beijing l-a imbratisat si l-a intrebat cum se simte, potrivit Der Spiegel.

Grija pe care Hu Jintao a aratat-o a fost de fapt un gest simbolic, presa chineza fiind entuziasmata pentru ca a fost "cel mai bun moment pentru ca lumea sa vada adevarata China".

China arata, insa, aceeasi simpatie fata de intreaga economie europeana prin nenumaratele oportunitati de investitii create de criza datoriilor suverane.

Totusi, cu promisiunile privind sprijinul financiar si sustinerea monedei europene, Beijingul incearca de fapt sa isi stabilizeze cel mai mare partener comercial.

Chiar si inainte sa ajunga in vizita la Lisabona, multi portughezi cereau Chinei sa le sara in ajutor.

Vazand dimensiunea datoriilor, liderul de la Beijing a promis in cele din urma ca va sprijini Portugalia prin masuri concrete si ca va dubla comertul bilateral pana in 2015.

Totusi, portughezii se asteptau la un alt raspuns si aveau alte asteptari. Ei ar fi vrut ca Hu Jintao sa-i ajute prin cumpararea de bonduri guvernamentale, un lucru despre care alti oficiali din guvern spuneau inaintea vizitei ca este foarte posibil.

Citeste continuarea pe Ziare.com

#china, #criza, #europa, #influenta , #China