China pune in pericol dezvoltarea vecinilor sai

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 09:17
2234 citiri
China pune in pericol dezvoltarea vecinilor sai

China sustine de ani de zile ca este doar o alta tara in curs de dezvoltare, chiar daca puterea sa economica depaseste cu mult toate celelalte tari emergente. Din acest motiv, statele din Asia cu adevarat in curs de dezvoltare incep sa resimta efectele negative ale unui vecin atat de influent.

Daca, pana in prezent, China spunea ca este alternativa "prietenoasa" la imperiul american, in ultimii ani, a devenit noul colos, mai ales in ochii tarilor asiatice.

"China de acum zece ani este total diferita de China din prezent", spune Ansari Bukhari, din cadrul Ministerului de Industrie din Indonezia, citat de The New York Times.

"Este mai mare si mai puternica decat alte tari. De ce trebuie sa o tratam preferential?" adauga Bukhari, referindu-se la faptul ca industria din tara sa sufera din cauza produselor mai ieftine provenite din China.

"Am facut fata concurentei din Japonia si Coreea, dar cu cea din China nu avem nici o sansa", intareste ideea Juniarto Suhandinata, de la fabrica Dunia Metal Works din Indonezia.

Si alte state vecine Chinei au plangeri similare. Un exemplu il reprezinta cele zece natiuni din sud-estul continentului, unite in cadrul Asociatiei Natiunilor din Sud-Estul Asiei (Asean), ce reprezinta 600 de milioane de oameni. Dupa un deceniu in care surplusul comercial al Asean a atins niveluri de 20 de miliarde de dolari pe an, pana in luna octombrie 2009, surplusul era de numai 535 de milioane de dolari, cel mai scazut nivel inregistrat. Astfel, reiese faptul ca dezvoltarea Chinei nu atrage si cresterea regiunii per ansamblu.

Vietnam a recurs la deprecierea monedei nationale, pentru a putea pastra nivelul concurentei fata de China. In Thailanda, producatorii se plang pe fata de faptul ca nu mai pot concura cu preturile produselor din China, in timp ce India a luat deja masuri oficiale, depunand plangere de comert neechitabil la adresa Chinei, in acest an.

Forumul de Cooperare Economica din Asia-Pacific a cerut, luna trecuta, adoptarea unor rate de schimb valutar orientat spre piata, fara a fi nevoie sa mentioneze moneda chineza, despre care multi economisti spun ca este mentinuta artificial la un pret scazut, pentru a-si promova exporturile.


Nu in ultimul rand, Indonezia pare sa se razgandeasca in privinta pactului de comert liber pe care China l-a negociat cu cele mai importante sase tari asiatice.

Masuri prea putine, prea tarziu

Japonia si Coreea de Sud au fost, la randul lor, criticate, in momentul cand exporturile au crescut subit. Insa provocarea venita din partea Chinei este diferita, sustine Jong-Wha Lee, economist sef la Banca Asiatica pentru Dezvoltare.

"Nu este vorba doar de puterea Chinei si de viteza dezvoltarii sale. Apar multe probleme, nu doar cele legate de comert si rata de schimb valutar. Problema principala este care va fi rolul Chinei in viitor", spune Lee.

Beijing-ul a luat cateva masuri pentru a-si impaca vecinii. In luna aprilie, a propus infiintarea unui fond de investitii de 10 miliarde de dolari, pentru a repara infrastructura rutiera din Asia de Sud-Est, si un altul de 15 miliarde de dolari, prin care sa fie oferite imprumuturi cu dobanzi mici statelor asiatice mai putin dezvoltate.

Insa nu a facut nimic in privinta valorii monedei nationale, iar, datorita faptului ca se raporteaza la dolar, exporturile sale au devenit mult mai ieftine decat cele din alte tari.

De altfel, controlul ratei de schimb exercitat de Guvernul chinez este considerat una din problemele care au condus la uriasele dezechilibre globale si la criza inceputa in 2008.

Din cauza faptului ca moneda chineza a ramas strans legata de dolar, exporturile tututor vecinilor au avut de suferit. Indonezia a fost una dintre cele mai vulnerabile tari din acest punct de vedere, avand in vedere ca are cel mai mare numar de locuitori si cea mai slaba economie din regiune.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#china, #economie, #criza, #tari, #emergente , #China