China rabufneste: SUA ne violeaza apele si spatiul aerian!

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:58
8072 citiri
China rabufneste: SUA ne violeaza apele si spatiul aerian!
Foto: Wikimedia

Scandalul insulelor artificiale amenajate ca baze militare de Beijing in Marea Chinei de Sud ameninta sa se transforme intr-o confruntare mult mai dura intre China si Statele Unite.

Intentia Washingtonului de a trimite in regiune nave de razboi a starnit reactii de furie la Beijing si, chiar daca guvernul chinez nu a reactionat public pe canalele oficiale, presa de partid a infierat cu rapiditate amestecul american in scandalul regional din Marea Chinei de Sud, arata ziarul The Guardian.

Actiuni provocatoare

Timp de un an, China si-a consolidat pozitia militara in Marea Chinei de Sud, construind si amenajand sub forma de baze militare mai multe insule artificiale din Arhipelagul Spratly, o zona din largul marii revendicata de alte 5 state din regiune.

Oficialii de la Washington au somat China in repetate randuri sa stopeze operatiunile din zona, considerandu-le un pericol la adresa libertatii de navigatie, in conditiile in care aceasta este traversata de unul din importantele trasee comerciale maritime.

Acum, oficialii americani sunt decisi sa trimita in zona mai multe nave militare pentru a observa si tine sub control situatia, iar anuntul lor se dovedeste greu digerabil pentru liderii comunisti de la Beijing.

Un editorial din ziarul Global Times, publicatie apropiata de cercurile puterii din China, infiereaza actiunile coercitive ale Washingtonului.

"China nu trebuie sa tolereze atitudinea agresiva a Statelor Unite de a viola apele adiacente si spatiul aerian de deasupra acestor insule.

Armata chineza ar trebui sa fie pregatita sa raspunda cu contra-masuri conforme cu nivelul provocarilor exercitate de Washington", se arata in editorialul ziarului chinez.

In urma unei intalniri dintre oficialii americani si cei australieni, petrecuta marti, 13 octombrie, secretarul American al Apararii, Ash Carter a avertizat China ca Statele Unite va continua sa isi trimita trupele in apele internationale, inclusiv in Marea Chinei de Sud.

Remarca oficialului american a fost sustinuta si de ministrul Apararii din Australia, Julie Bishop, care a afirmat ca cele doua tari se pozitioneaza de aceeasi parte in acest subiect.

Navele de razboi americane ar urma sa patruleze la o distanta de 12 mile marine fata de teritoriul revendicat de China in mijlocul marii pentru a demonstra ca Statele Unite nu recunosc aceasta pretentie a Beijingului.

Fundul paharului

Pentru editorii ziarului din China, un astfel de gest ar putea reprezenta fundul paharului in ceea ce priveste rabdarea Chinei pe acest subiect.

"Daca Statele Unite vor depasi limita in ceea ce priveste interesele principale ale Chinei, armata noastra se va opune pentru a opri acest amestec", se arata in editorialul publicat in Global Times.

Editorialul a fost publicat imediat dupa ce purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying, a comentat sec: "Unele tari si-au cam incordat muschii in Marea Chinei de Sud in ultima perioada".

"Aceasta este si adevarata cauza a militarizarii regiunii", a mai adaugat Hua.

La sfarsitul saptamanii trecute, Beijingul a anuntat ca a terminat lucrarile la doua faruri maritime de pe insulele recent construite.

Oficialii chinezi au mentionat ca amenajarea noilor teritorii va continua, noile constructii urmand sa deserveasca atat interesele civile, cat si militare ale Chinei.

Pe de alta parte un institut de studii de securitate din Washington a dat publicitatii mai multe fotografii facute din satelit in care se vede ca majoritatea lucrarilor constau in piste de aterizare pentru avioane de vanatoare de ultima generatie.

Batalie in 6

In ultimul secol, Arhipelagul Spratly a fost unor sangeroase conflicte derulate intre cateva din cele sase natiuni care revendica aceasta portiune din Marea Chinei de Sud: China, Brunei, Filipine, Vietnam, Malaezia si Taiwan.

Patru dintre aceste state sunt membre ale Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Ministrii Apararii din statele asociatiei sunt invitati la un summit regional organizat astazi si maine la Beijing, tema disputei care incinge apele in Marea Chinei de Sud fiind de asteptat sa reprezinte unul dintre subiectele fierbinti ale intalnirii.

Intre timp incidentele continua sa apara, Vietnamul acuzand fortele militare chineze de scufundarea unui vas de pescuit aflat in imediata apropiere a insulelor artificiale construite de China.

Phan Huy Hoang, un oficial al guvernului provinciei Quang Ngai din Vietnam, sustine ca o nava militara a Chinei a scufundat intentionat pe 29 septembrie vasul vietnamez pe care se aflau 10 persoane.

Incidentul ar putea duce la o racire a relatiilor intre cele doua tari comuniste din regiune. Pescarii au fost salvati de un alt pescador vietnamez aflat in zona, iar incidentul a fost raportat abia la inceputul acestei saptamani cand victimele au revenit la tarm.

Hoang sustine insa ca nu este singurul eveniment de acest gen, numai anul acesta fortele navale ale Chinei scufundand 20 de vase de pescuit din Vietnam. Oficialul afirma ca un protest oficial urmeaza sa fie inaintat Beijingului.

#conflict China SUA, #baze militare China, #disputa China Vietnam, #razboi asia , #China