China relaxeaza legislatia pentru a sustine investitiile pe plan extern

Marti, 09 Iunie 2009, ora 11:03
1285 citiri
China relaxeaza legislatia pentru a sustine investitiile pe plan extern

Autoritarea chineza de reglementare a pietelor valutare a anuntat marti noi reguli menite a sustine investitiile companiilor nationale in strainatare, decizie ce ar putea duce la iesiri suplimentare de capital de 30 miliarde dolari, relateaza Reuters, potrivit Newsin.

Conform noilor reglementari, companiile chineze vor putea sa utilizeze capitalul propriu denominat in yuani sau moneda straina, pentru achizitionarea de valuta destinata sustinerii subsidiarelor din strainatate.

Companiile chineze puteau folosi capitalul propriu pentru a oferi imprumuturi subsidiarelor din strainatate, insa restrictiile erau foarte aspre, scrie Reuters.

Vechea legislatie prevedea ca un imprumut de la o companie mama din China catre subsidiara sa din strainatate nu putea fi mai mic de cinci milioane dolari, optiunea aceasta existand doar pentru companiile de mari dimensiuni.

Noua legislatie prevede ca orice firma sa poata oferi subsidiarelor sale pana la 30% din baza proprie de capital.

"Am efectuat un test si nivelul maxim al iesirilor de capital dupa aplicarea acestui mecanism este de 30 de miliarde dolari", a declarat un oficial al autoritatii chineze, Sun Lujun, cu ocazia unei conferinte de presa.

Noile reglementari, ce vor intra in vigoare inceptand cu data de 1 august, vor simplifica si procedurile de aprobare pentru intrarile de capital, scrie Reuters.

China dispune de cantitati foarte mari de bani pentru sustinerea investitiilor sale pe plan extern, activele financiare externe detinute de statul chinez ridicandu-se la 2,9 mii de miliarde dolari, in aceasta suma fiind incluse atat rezervele valutare cat si detinerile private.

Investitiile chineze pe plan extern au fost relativ scazute comparativ cu intrarile de capital strain in China, insa ritmul a inceput sa se accelereze, aproape dublandu-se intr-un an, de la 26,5 miliarde dolari in 2007 la 52,2 miliarde dolari in 2008.

 

#china, # legislatie, # imprumuturi, # investitii, # capital , #China