China se apropie de o criza a datoriilor feroviare

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 13:10
888 citiri
China se apropie de o criza a datoriilor feroviare

Ministerul Transporturilor Feroviare din China va emite obligatiuni de 100 de miliarde de yuan anul asta, insa unii analisti considera ca agentia isi subestimeaza grav nevoile de finantare.

Ministerul considera ca are nevoie de 45,5 miliarde de yuani pentru active fixe in 2011, in timp ce specialistii din domeniu considera ca cifra reala se apropie mai degraba de 1,05 trilioane de yuani.

MOR, denumirea pe care o poarta Ministerul Transporturilor Feroviare din China, are acum o datorie de 2,1 trilioane de yuani, potrivit Forbes.

In urma cu putin timp, analistii vorbeau chiar de un eventual faliment al ministerului, in sensul in care Ministerul de Finante si-ar fi asumat datoria feroviara.

Cu toate acestea, eforturile de salvare vor fi extrem de costisitoare, intrucat datoriile Ministerului depasesc 5% din PIB-ul Chinei.

Mai mult decat atat, guvernul chinez trebuie sa gaseasca o solutie pentru a plati toate acele "orase fantoma" si toate sinele de tren care nu duc nicaieri. Beijingul are resursele financiare pentru a salva acest minister, insa din nefericire, acesta nu este singurul datornic care ar avea nevoie de o mana de ajutor.

Ministerul a emis o serie de obligatiuni anul acesta, o parte fiind utilizate pentru a achita datoriile ajunse la maturitate si o alta parte pentru a efectua platile pentru furnizori.

Dificultatile financiare cu care Ministerul Transporturilor Feroviare din China se confrunta au inceput sa afecteze companiile de stat, cum este si China CNR Corporation, producator de garnituri de tren.

Ca urmare a dimensiunilor datoriilor sale, prestatia CNR pe pietele de capital a devenit printre cele mai slabe din Asia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China criza feroviara, #transporturi China, #China tren , #China