China se pregateste sa renunte la politica copilului unic, din cauza imbatranirii populatiei

Luni, 05 August 2013, ora 15:12
1560 citiri
China se pregateste sa renunte la politica copilului unic, din cauza imbatranirii populatiei

Noii lideri de la Beijing sunt pe punctul de a abandona politica copilului unic, in vederea evitarii unei crize a imbatranirii populatiei, intr-un context in care forta de munca se afla intr-un declin accentuat.

Potrivit agentiei oficiale de presa Xinhua, Comisia de Planificare Familiala pregateste propuneri de ridicare a interdictiei privind nasterea unui al doilea copil, daca oricare dintre parinti este un copil unic, relateaza The Daily Telegraph.

Purtatorul de cuvant al agentiei a declarat ca scopul acestor masuri vizeaza "imbunatatirea" politicii privind familia si confirma informatiile scurse catre presa, potrivit carora se pregateste o schimbare majora in acest sens.

Potrivit The Daily Telegraph, se asteapta ca noile norme sa intre in vigoare la inceputul anului viitor si ar putea fi extinse la toate familiile pana in 2015.

Politica copilului unic dateaza, in forma sa originala, din 1971, si a condus pana in prezent la 336 de milioane de avorturi si la 222 de milioane de sterilizari, de multe ori prost executate in regiunile sarace. Abuzurile recente au provocat scandal, in conditiile in care pe internet au circulat fotografii cu o tanara mama, intinsa alaturi de un copil pe deplin dezvoltat, dupa ce a fost luata de politie pentru ca nu si-a putut platit "taxa de compensare sociala" pentru un copil ilegal. Tanara a fost nevoita sa faca avort, chiar inainte de nasterea naturala.

In 2012, China a pierdut trei milioane de lucratori

Premierul Li Keqiang vede in mod clar politica drept un anacronism, intr-un moment in care China pierde din forta de munca si se confrunta cu o bomba cu ceas demografica.

In prezent, exista cinci lucratori la fiecare pensionar, iar acest raport va scadea la doi lucratori la un pensionar pana in 2035.

Potrivit publicatiei britanice, politica copilului unic a constat intotdeauna dintr-un mozaic de masuri. Minoritatile etnice sunt scutite de la aplicarea sa, fermierilor le este permis un al doilea copil, daca primul este o fata, iar clasa de mijloc din orase poate plati de obicei o amenda (abia pusa in aplicare in Shanghai, unde ratele de fertilitate sunt in colaps din alte motive).

Pe de alta parte, schimbarea de politica poate surveni prea tarziu pentru a evita un soc al imbatranirii populatiei.

Forta de munca s-a redus cu trei milioane de persoane anul trecut - un punct de inflexiune care a aparut mai devreme decat era de asteptat.

Fondul Monetar International (FMI) a declarat ca populatia apta de munca din China va intra in curand in "declin abrupt". "Armata de rezerva" a saracilor din mediul rural, dornica de lucru, a atins punctul culminant in 2010 la aproximativ 150 de milioane de persoane, insa acest surplus va disparea in curand dupa 2020. FMI a declarat ca va exista un deficit de aproape 140 milioane de lucratori pana in primii ani dupa 2030, cu "implicatii profunde" pentru China.

#politica copil unic China, #forta munca china, #imbatranire populatie China, #pensionari china , #China