China si-a pus pe orbita primul satelit pentru comunicatii sigure, care nu pot fi interceptate

Miercuri, 17 August 2016, ora 13:27
3841 citiri
China si-a pus pe orbita primul satelit pentru comunicatii sigure, care nu pot fi interceptate
Foto: Global Security

China a facut inca un pas spre statutul de mare putere spatiala, dupa ce satelitul sau de comunicatii cuantice, primul din lume de acest gen, a fost pus pe orbita, la inceputul acestei saptamani.

Conform declaratiilor facute de oficialii implicati in programul spatial, satelitul are capacitatea de a proteja fluxul de comunicatii intre sol si spatiu de orice fel de atac cibernetic, anunta Reuters.

Ca un plus la ambitiosul sau program spatial, Beijingul a testat si noile sale rachete antisatelit.

Programul spatial a devenit o prioritate pentru China, iar sperantele presedintelui Xi Jinping de a avansa in acest domeniu se leaga si de noul satelit QUESS (Quantum Experiments at Space Scale), lansat in zorii zilei de marti.

QUESS va indeplini o misiune de doi ani pe orbita, in tot acest timp avand sarcina de a asigura un mijloc de comunicare impenetrabil intre spatiu si Terra, a anuntat agentia de presa Xinhua.

"Comunicatiile cuantice au un nivel ultra-ridicat de securitate, fotonul cuantic neputand fi copiat sau divizat. Informatia transmisa prin intermediul acestei retele nu poate fi inregistrata, interceptata sau decriptata", sustin cercetatorii chinezi, citati de Xinhua.

Prima linie sigura de comunicatii in retea cuantica va fi inaugurata intre Beijing si Urumqi, capital regiunii Xinjiang, o zona in catre fortele de securitate chineze acuza minoritatea islamica de terorism si revolte.

Comunicatiile cuantice au un potential imens in sectorul apararii, a explicat Pan Jianwei, cercetator-sef implicat in proiectul QUESS.

Beijingul insista sa afirme ca programul sau spatial este unul pasnic, dar reprezentantii Apararii din Statele Unite au atras atentia ca dezvoltarea capacitatii spatiale a Chinei s-a axat pana acum mai degraba pe activitati menite sa impiedice potentialii adversari de a-si folosi tehnologia spatiala in cazul unui conflict.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retea comunicatii cuantice, #satelit China, #program spatial China, #flux impenetrabil date , #China