China si-ar putea dubla consumul de aur in urmatorii zece ani

Luni, 29 Martie 2010, ora 17:06
1363 citiri
China si-ar putea dubla consumul de aur in urmatorii zece ani

Consumul de aur din China s-ar putea dubla in urmatorii zece ani daca aceasta tara isi va continua cresterea economica puternica, in conditiile in care in prezent este al doilea consumator in acest domeniu, a estimat luni Consiliul Mondial al Aurului (WGC) intr-un raport, citat de AFP, informeaza NewsIn.

In ultimii cinci ani, cererea de aur din China a crescut cu 13% pe an, ajungand anul trecut la 11% din cererea mondiala de aur, valoarea sa fiind de aproape 14 miliarde dolari, potrivit raportului "Aurul in anul Tigrului".

In volum, cererea chineza de aur ajunsese la 423 tone, dintre care 314 tone fusesera produse local, fapt ce o plaseaza pe primul loc printre producatorii mondial. Desi China a devenit al doilea consumator mondial de aur, nevoile sale pe locuitor sunt inca modeste, mai arata (WGC).

"In ce priveste bijuteriile consumul pe locuitor este unul dintre cele mai scazute, de 0,26 grame aur, fata de alte tari cu o cultura similara a aurului", se arata in raportul, care prevede o crestere puternica in conditiile in care consumul ar urma sa atinga nivelurile din India, Hong Kong sau Arabia Saudita.

Consiliul Mondial al Aurului transmite ca anul trecut China a fost singurul stat care a inregistrat un avans al cererii de aur pentru bijuterii, care reprezinta 80% din consumul chinez de aur.

"Credem ca avansul veniturilor medii (...) si imbunatatirea nivelului de trai sunt factori ai cresterii cererii de aur. In conditiile in care economia Chinei va continua sa creasca in ritmul actual consumul de aur va continua sa se mareasca si s-ar putea dubla intr-un deceniu", potrivit raportului, care evidentiaza si ca aurul este, totodata, o valoare pentru investitii in China.

Banca centrala a Chinei "care joaca un rol de sustinere a aurului" ar putea spori cererea.

"Aceasta detine in prezent 1,6% din rezervele sale de 2.400 miliarde dolari sunt in aur", nivel scazut fata de criteriile internationale si inferior nivelului de 2,2% inregistrat in 2002. "Exista loc pentru crestere", se mai spune in raport.

Economia Chinei a avansat anul trecut cu 8,7% in ritm anual.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#china, #consum, #aur, #crestere, #economica , #China