China spune "Bun venit" cu jumatate de gura firmelor occidentale

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 08:31
2036 citiri
China spune "Bun venit" cu jumatate de gura firmelor occidentale
Sursa foto: Reuters

Vesticii nu se declara tocmai multumiti de mediul de afaceri din China, controlat cu strictete de politica partidului unic. Sondajul efectuat de Camera de Comert Americana scoate in evidenta ca peste jumatate din companiile din SUA prezente pe piata chineza se plang de politica protectionista agresiva a Beijingului.

Nemultumire crescanda

Fata de perioada anilor trecuti, investitorii americani de pe piata chineza se declara din ce in ce mai nemultumiti de modul agresiv in are guvernul chinez reglementeaza regulile de functionare a pietei, scrie Thw Wall Street Journal.

In doar un an, procentul firmelor americane care privesc piezis catre Beijing a crescut cu 19 procente, pana la 60%. Studiul a fost efectuat de Camera de Comert Americana, 49% dintre respondenti considerand ca firmele occidentale sunt vizate de noile masuri restrictive aplicate de Executivul de la Beijing.

Ramurile industriale afectate de politica protectionista a guvernului chinez sunt industria laptelui, cea de componente auto si industria tehnologica, adica zonele in care firmele autohtone au incasat cele mai dure lovituri dupa deschiderea catre Occident a pietei din China, informeaza Wall Street Journal.

Climat nesigur

Scaderea ritmului de crestere economica, cresterea riscului politic si mentinerea unor stari tensionate pe relatiile internationale, adaugate la cresterea costurilor cu forta de munca si opacitatea sistemului legislativ au dus la o scadere a investitiilor straine, climatul politico-economic din China fiind considerat nesigur.

Nu doar americanii au senzatia ca nu sunt bine primiti in cea mai mare tara a continentului asiatic. Rezultatele unui sondaj similar derulat de Camera de Comert Europeana indica un procent asemanator al nemultumitilor. 61% dintre companiile europene care au investitii de aproape un deceniu in China sustin ca devine din ce in ce mai greu sa faci afaceri intr-un mediu controlat cu strictete de organismele guvernamentale. Camera de Comert Europeana a reclamat, inca din august, faptul ca i-au fost aduse la constinta cazuri in care firmelor europene li s-a solicitat sa accepte plata unor prejudicii fara o audiere completa in cadrul investigatiei.

Judecata cu dubla masura

Oficialii chinezi sustin ca masurile antimonopol si cele anticoruptie se aplica in egala masura atat firmelor autohtone, cat si companiilor occidentale. In acelasi timp, reprezentantii Ministerului Comertului si ai Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma dau ca exemplu Statele Unite si unele tari europene care au aplicat, in deceniile trecute, reglementari de piata similare. In acelasi timp insa, companiile occidentale supuse investigatiilor sustin ca sunt sfatuite si aproape presate sa nu solicite asistenta juridica din parte organismelor economice internationale sau din parte guvernelor proprii, dupa cum se reflecta in studiul desfasurat de Camera de Comert Europeana.

Pana acum, statul chinez a impus despagubiri de peste 200 de milioane de dolari americani catre 12 fabricanti de piese auto din Japonia pentru presupusa manipulare a pretului, in timp ce BMW, divizia Audi a Volkswagen si grupul Daimler se asteapta la masuri similare, fiind puse sub aceeasi acuzatie. Microsoft si Qualcom sunt vizate de legea antimonopol. Cele trei firme auto din Europa au redus deja preturile, iar gigantii IT au plecat capul in fata legii si au declarat ca vor conlucra cu autoritatile de la Beijing in acest caz.

Socuri dure

Si imaginea publica a unor companii americane are de suferit dupa expunerea in canalele media a unor informatii cu impact negativ. Astfel, un reportaj al unui post TV din Shanghai despre abuzurile inregistrate in fabrica deschisa de procesatorul de carne american OSI Group in metropola chineza a dus la arestarea a sase angajati ai fabricii.

Efectul pe piata a fost unul devastator. Desi nu s-a gasit vreo dovada de contaminare a produselor, Burger King, KFC si lantul de magazine 7-Eleven au suspendat aprovizionarea cu produse OSI, in timp ce McDonalds a refuzat sa mai cumpere marfa pentru cele 2000 de unitati din China si a anuntat ca are in vedere o reconsiderare a relatiei comerciale cu OSI Group.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#firme occidentale, #investitii china, #politici protectioniste china, #proteste investitori, #camera de comert Americana, #camera de comert europeana, #mediu economic ostil , #China