China, tara asiaticilor saraci care au invins capitalismul

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 11:52
1902 citiri
China, tara asiaticilor saraci care au invins capitalismul

Sunt peste un miliard, muncesc mult, pe bani putini, si sunt invatati sa nu traiasca din datorii la banci. In acest moment de criza, produsele chinezesti au impanzit lumea.

In timp ce Romania, alaturi de intreaga Europa, SUA, Rusia, se zbate sa supravietuiasca valurilor crizei economice, sunt tari care nu numai ca nu au fost afectate, ci chiar au reusit sa profite de caderea celorlalti. China, Indonezia, Singapore, Brazilia si alte tari de pe continentul sud-american isi continua nestingherite cresterea economica, in timp ce cealalta parte a lumii cauta solutii urgente ca sa iasa din recesiune.

Tara care a fost cel mai bine pregatita, chiar si involuntar, pentru o asemenea lovitura financiara si care a stiut sa profite cel mai mult de oportunitatile de moment este China.

Secretele succesului

O veste de luna trecuta a facut inconjurul lumii: China a devenit cel mai mare exportator la nivel mondial, depasind Germania. In primul semestru, valoarea exporturilor chineze s-a ridicat la 521,7 miliarde de dolari, usor peste 521,6 miliarde de dolari, valoarea exporturilor germane, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Comertului.

Cum a reusit China, o tara cu peste 1,3 miliarde de locuitori, majoritatea bantuiti de saracie, supusi unui regim socialist, sa ajunga cea mai mare forta comerciala a lumii? Explicatia consta tocmai in diferentele de mentalitate, de organizare, de politici si de stil de viata dintre poporul chinez si cele din Europa si SUA.

"Rata foarte inalta de economisire a chinezilor, situatie total opusa celei din Statele Unite, unde cheltuielile mari sunt alimentate de credite, este una dintre principalele dezechilibre care au stat la baza crizei financiare globale", se arata intr-o analiza a Reuters.

Totusi, nu toti tinerii chinezi au mostenit mentalitatea parintilor lor de a economisi 30% din venituri. Ei cheltuiesc mult, insa mediul lor preferat este internetul. Vanzarile pe net au crescut cu aproape 92% in trimestrul al doilea al anului, fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 8,26 miliarde de dolari.

Cea mai atractiva tara

In China, cele mai mari companii sunt controlate de stat. Forta de munca ieftina a asezat aceasta tara in postura unei alternative pentru multinationalele care cautau sa produca mai ieftin. De altfel, criza nu a taiat interestul investitorilor straini pentru economia Chinei.

Raportul mondial privind investitiile din 2009 arata ca, in timp ce la nivel mondial investitiile straine au scazut cu 13,5% in 2008, China a atras investitii cu 30% mai mari. Gigantul asiatic a pus la bataie sume cu 111% mai mari pentru achizitiile din strainatate. 

#capitalism, # exporturi, # China, # vanzari, # investitori , #China