China, un mister total: Va conduce lumea sau o va ingropa intr-o noua criza catastrofala?

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 08:28
4594 citiri
China, un mister total: Va conduce lumea sau o va ingropa intr-o noua criza catastrofala?
Foto: buzz.money.cnn.com

Pentru analistii economici, ritmul de dezvoltare al Chinei nu este doar un mister oriental, ci o adevarata metoda de tortura asiatica, capetele luminate nefiind in stare sa cada de acord asupra evolutiei viitoare a economiei chineze. Raspunsurile elaborate pana acum de analistii a doua organizatii prestigioase si un renumit economist de la Harvard indica traiectorii contrare.

In timp ce analistii incearca sa incadreze intr-un tipar evolutia economica a statului asiatic, problema scaderii Produsului Intern Brut in China este una de natura sa transmita socuri la nivel global. China ramane in continuare un mister pentru economisti, dar si un punct nevralgic al economiei globale, pana cand o mai clara prognoza va stabili cursul evenimentelor viitore, relateaza publicatia BusinessWeek.

Directii diferite

Pentru analistii David Hoffman si Andrew Polk, ambii membri ai Conference Board, stagnarea cresterii economice in China este inevitabila, cei doi impartasind o viziune comuna conform careia ritmul descendent al cresterii economice va ajunge la 4% in 2020. O alta analiza a Asia Society Policy Institute prevede o crestere de 6% a PIB-ului din China in 2020. Ambele studii au fost publicate cu doua saptamani in urma, moment in care oficialii de la Beijing au dat publicitatii raportul privind evolutia economica din trimestrul al treilea, nivelul de 7,3% fiind cel mai redus din ultimii cinci ani.

Cu o luna in urma, fostul director al Trezoreriei americane Larry Summers si economistul Lant Pritchett prevedeau o prabusire accentuata a economiei chineze. Luand in calcul ritmul uluitor in care cresterea economica s-a manifestat intre 1977 si 2010 in China, cei doi considera ca o scadere a productivitatii la fel de rapida este inevitabila.

Puncte comune

Chiar daca viitorul Chinei intrevazut de cele doua tabere difera de la un studiu la altul, contestatarii si sustinatorii Chinei impartasesc un punct comun: lipsa reformelor apligate de guvernul de la Beijing. Pentru Summers si Pritchett, opacitatea mediului de afaceri din China, intretinuta de guvernanti, ca si mentinerea intransigentei specifice unui regim autoritar vor sta la baza decaderii economiei chineze.

O schimbare a modelului economic este necesara si in viziunea celeilalte tabere. In principiu, restructurarea sistemului economic de stat din anii 1990 si deschiderea pietei catre investitorii straini au fost masuri care au redus deficitul si au generat o crestere economica rapida prin intermediul noilor tehnologii introduse in China.

Insa, dupa cum observa si Steven Barnett, seful delegatiei Fondului Monetar International din China, dupa declansarea crizei economice globale, modelul etatist a fost reluat de catre guvernul chinez, cresterea economica intre 2009-2014 fiind asigurata de investitiile directionate de catre guvern, in timp ce productivitatea a inregistrat o scadere. Masura, aparent benefica, a generat o datorie externa de 200% valoarea PIB-ului Chinei. Abundenta ofertelor in sectorul imobiliar a dus la o scadere consecutiva mentinuta timp de cinci luni a valorii imobilelor puse in tranzactie. O situatie care s-a rasfrant si asupra preturilor materialelorde constructii si a vanzarilor din domeniu.

Prioritatile Beijingului

Nevoia de incurajare a consumului este evidenta atat pentru analisti, cat si pentru oficialii din guvernul condus de Li Keqiang. Anul acesta, consumul intern a asigurat 48,5% din PIB. Masurile prioritare pentru guvernul chinez includ, in acest moment, liberalizarea pietei imobiliar-agrare, incurajarea exodului catre oras si permiterea migratiei populatiei in afara regiunilor natale, cutuma pastrata inca din vremurile imperiale.

Sustinatorii Chinei cred ca, in acest fel, tara ar putea urma traiectoriile Japoniei si Coreei de Sud, doua state care incepand cu anii 80-90 si-au redefinit pozitia economica la nivel global. Pe de alta parte, contestatarii sunt de parere ca nici macar China nu este in stare sa tina pasul cu ritmul atat de rapid al cresterii economice inregistrate de... China.

#crestere economica china, #prognoze evolutie China, #reforme china , #China