China va deveni cel mai mare importator mondial de petrol incepand din luna octombrie

Marti, 13 August 2013, ora 12:22
1609 citiri
China va deveni cel mai mare importator mondial de petrol incepand din luna octombrie

China va devansa Statele Unite ale Americii si va deveni cel mai mare importator mondial de petrol incepand din luna octombrie a acestui an, ca urmare a cresterii cererii chineze de titei, combinata cu o majorare a productiei interne de petrol in SUA, arata un studiu al Agentiei americane pentru informatii din sectorul energiei (EIA) publicat luni.

Potrivit EIA, incepand din luna octombrie importurile de petrol ale Chinei vor ajunge la 6,45 milioane barili pe zi, comparativ cu 6,23 milioane de barili de petrol pe zi in cazul SUA. In schimb, China (a doua economie mondiala) va utiliza 11 milioane de barili de titei pe zi in octombrie fata de 18,6 milioane de barili pe zi in cazul SUA, transmite AFP.

Productia de petrol a SUA va creste pana la 12,4 milioane barili pe zi in octombrie, fata de 4,57 milioane barili pe zi in cazul Chinei.

"Emergenta iminenta a Chinei in pozitia de cel mai mare importator de petrol se datoreaza cresterii constante a cererii chineze, majorarii productiei de petrol a SUA si stagnarii cererii de petrol pe piata americana", se arata in raportul EIA.

In 2013, importurile de petrol ale Chinei le vor depasi pe cele ale SUA (6,57 milioane barili pe zi in cazul Chinei fata de 5,71 milioane barili pe zi in cazul SUA), iar decalajul dintre acestea va continua sa creasca. Potrivit estimarilor EIA, importurile de petrol ale Chinei vor creste constant, in timp ce importurile SUA vor scadea ca urmare a cresterii productie interne de petrol, datorita utilizarii unor tehnici controversate, precum fracturarea hidraulica.

EIA prognozase ca in perioada 2011 si 2014 productia interna de petrol a SUA va avea o crestere de 28%, pana la aproape 13 milioane de barili pe zi, in timp ce productia de petrol a Chinei va creste cu doar 6%, ajungand la o treime din nivelul productiei SUA. China va ramane in urma SUA si in ceea ce priveste consumul de petrol (11 milioane de barili pe zi in cazul Chinei fata de 18,7 milioane bpd in SUA).

Cea mai mare piata auto din lume si cel mai mare consumator mondial de energie, China deruleaza o politica energetica activa pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare, in special in Asia Centrala si Africa. In luna iunie a acestui an, Beijingul a semnat un mega-contract de 270 de miliarde de dolari cu Moscova pentru dublarea exporturilor de petrol rusesc in China.

#cerere petrol China, #importuri petrol China, #consum petrol, #consum energie China , #China