China nu se mai increde nici in americani, nici in rusi. Vrea doar programe antivirus locale

Luni, 04 August 2014, ora 09:59
1557 citiri
China nu se mai increde nici in americani, nici in rusi. Vrea doar programe antivirus locale
Sursa foto: Reuters

China i-a exclus pe americanii de la Symantec, dar si pe rusii de la Kaspersky de pe lista aprobata a furnizorilor de solutiilor antivirus, conform unui articol publicat in presa chineza, care arata ca tara incearca sa limiteze folosirea tehnologiilor straine.

Conform unui articol publicat de cotidianul People's Daily, controlat de stat, autoritatile chineze au exclus Symantec si Kaspersky de pe lista furnizorilor de solutii de secutitate, scriu jurnalistii de la Reuters.

Lista solutiilor de securitate informatica aprobata de guvern pentru achizitii cuprinde cinci companii, toate din China, respectiv Qihoo 360 Technology, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin si Rising.

Oficialii Symantec nu au putut fi contactati pentru comentarii.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Kaspersky, Alejandro Arango, a precizat ca firma este in discutii cu autoritatile chineze, insa nu poate furniza detalii.

Aceasta informatie vine dupa ce, saptamana trecuta, Beijingul a actualizat lista furnizorilor echipamente IT ale caror produse sunt aprobate pentru utilizarea in aparatul guvernamental central al Chinei. Totusi, nu a fost clar daca autoritatile chineze vor sa reduca utilizarea de produse fabricate de companii din afara Chinei.

China vrea sa foloseasca produse proprii, dupa dezvalurile lui Snowden

Acesta este cel mai recent semn care arata ca Beijingul vrea sa promoveze folosirea de produse IT locale, dupa ce informatiile dezvaluite de fostul angajat al NSA, Edward Snowden, au marit ingrijorarea privind programele de supraveghere. Tensiunile dintre Washington si Beijing au crescut dupa ce SUA au acuzat China de spionaj cibernetic.

Symantec a anuntat, recent, ca poarta discutii cu autoritatile chineze dupa ce acestea au interzis utilizarea unui dintre produsele sale, respectiv aplicatia data loss prevention. Vanzarile companiei americane in regiunea Asia Pacific din anul fiscal incheiat in luna martie au scazut cu 10%, la 1,2 miliarde de dolari.

Alte firme americane, printre care Cisco Systems, IBM si Microsoft, s-au confruntat cu probleme dupa ce Snowden a dezvaluit informatii privind programele SUA de supraveghere informatica.

Conform presei din China, autoritatile locale au interzis utilizarea sistemului de operare Windows 8 in cadrul institutiilor guvernamentale. Agentia nationala de presa din China, Xinhua, a aratat ca acesta a fost interzis pentru a fi asigurata securitatea PC-urilor, dupa ce Microsoft a oprit suportul pentru Windows XP, foarte folosit in China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china sua, #antivirus china, #symantec kaspersky , #China