Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chinezii investesc 1,5 miliarde de dolari intr-un proiect minier dezvoltat de Frank Timis

Chinezii investesc 1,5 miliarde de dolari intr-un proiect minier dezvoltat de Frank Timis

Compania chineza de stat Shandong Iron & Steel Group a cumparat de la compania African Minerals, condusa de omul de afaceri Frank Timis, 25% dintr-un proiect minier din Sierra Leone pentru 1,5 miliarde de dolari, potrivit Financial Times. 

Proiectul presupune exploatarea unuia dintre cele mai mari zacaminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde tone.

Incheierea acordului intre African Minerals si Shandong ar trebui sa puna capat scepticismului care a planat pana acum asupra negocierilor, dar si controverselor privind cea mai mare companie de pe piata alternativa a bursei de la Londra dupa capitalizarea de piata.


Descoperirea zacamantului din Sierra Leone si comentariile ulterioare facute de Africa Minerals in cursul anului 2009 au declansat o crestere de 16 ori a actiunilor companiei, desi nu a inceput inca productia.


Acordul subliniaza interesul ridicat al Chinei pentru resursele Africii.


Pe langa participatia de 25% in capitalul proiectului, Shandong are dreptul sa cumpere 25% din viitoarea productie a minei de fier la valoarea de piata, plus o alocatie anuala garantata de minereu la un discount de pana la 15%, care va ajunge, cantitativ, pana la 10 milioane de tone.


Cele doua companii au incheiat vara trecuta un memorandum privind aceasta intelegere, insa semnarea acordului a fost intarziata din motive incerte.


Din cauza intarzierilor, African Minerals a fost nevoita sa se finanteze in noiembrie din piata cu 307 milioane de dolari printr-un plasament de actiuni.


African Minerals a anuntat ca va folosi cele 1,5 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea si extinderea proiectului din Africa, inclusiv infrastructura necesara exportarii minereului de fier catre Asia.


De asemenea, compania va plati un credit de 417 milioane de dolari.


Beijingul trebuie sa aprobe acordul inainte ca banii sa fie transferati catre African Minerals, compania asteptand plata pana la sfarsitul anului.


Analistul Deutsche Bank Robert Clifford comenteaza ca situatia pare "destul de pozitiva" pentru African Minerals.


Actiunile companiei au inchis marti, dupa anuntarea acordului, in urcare cu 4,4%, la 647 pence, pret care ii da o capitalizare de piata de 2 miliarde lire sterline (3,3 miliarde de dolari).


Acordul cu Shandong reprezinta, intr-o oarecare masura, o forma de razbunare pentru presedintele consiliului de administratie al Africa Minerals, Frank Timis, noteaza FT.


Omul de afaceri de origine romana a reusit, in pofida trecutului sau controversat, sa se remarce ca un antreprenor ambitios in sectorul resurselor, fapt confirmat de interesul ridicat manifestat de investitorii privati si institutionali pentru compania pe care o conduce.


Printre actionarii African Minerals se regasesc fondul de investitii BlackRock si banca americana JPMorgan.


London Stock Exchange, operatorul bursei de la Londra, a amendat in 2009 compania Regal Petroleum din cauza unor nereguli inregistrate in perioada iunie 2003 - mai 2005, cand presedintele executiv al grupului era Frank Timis.


Operatorul bursier a concluzionat ca Regal a comis "incalcari numeroase, serioase" ale regulamentarilor, insa nu l-a criticat nominal pe Timis.


Timis a mai avut o confruntare cu autoritatea bursei de la Londra in 2008, cand Africa Minerals, la acea vreme Sierra Leone Diamond Company, a fost amendata cu 75.000 lire pentru ca a prezentat informatii eronate, "nerealist de optimiste". Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1252 ori