Cine sunt liderii care vor conduce China?

Sambata, 17 Martie 2012, ora 11:45
1467 citiri
Cine sunt liderii care vor conduce China?

O cariera de politician in China se construieste de-a lungul multor ani de truda, cu ocazii rare de afirmare in momente de criza sau prin initiative politice care sunt adoptate la nivel national.

Bo Xilai, unul dintre cei mai vizibili reprezentanti ai Partidului Comunist si liderul organizatiei Chongqing a fost inlaturat din viata politica, joi, din cauza unui scandal in care a fost implicat, dupa ce un adjunct al sau a cerut azil politic Statelor Unite.

Reuters a stat de vorba cu mai multe persoane in tema, pentru a evalua cine anume din elita tarii are sanse mai mari sa profite de pe urma caderii in dizgratie a liderului Bo Xilai, intr-un an de tranzitie a puterii.

Evident, principalul beneficiar este rivalul sau, Wang Yang, seful organizatiei Partidului Comunist din Guangdong, care a fost predecesorul lui Bo si care a fost nevoit sa indure "palavrageala politica" despre succesele modelului Chongqing.

Insa inlaturarea lui Bo a eliberat calea si pentru ceilalti concurenti care tanjesc sa ajunga in fruntea Partidului Comunist. Asadar, intrebarea care se pune este cine va forma conducerea Chinei la sfarsitul acestui an?

Lupta pentru Comitetul Permanent

Miza jocului este reprezentata de cele sapte locuri libere, din totalul de noua care compun Biroul Politic al Comitetului Permanent, nucleul puterii in China, care stabileste directiile strategice, de la politica economica si financiara, pana la securitate sau educatie.

Doua din cele noua locuri sunt rezervate pentru vicepresedintele Xi Jinping si pentru vicepremierul Li Keqiang, care se afla in Comitetul Permanent inca din 2007 si urmeaza sa preia fraiele puterii la cel de-al 18-lea Congres Anual al Partidului Comunist, care se va desfasura in aceasta toamna.

Dupa episodul Bo, aproape orice se poate intampla. Lumea politica din China este foarte fluida si imprevizibila, iar lucrurile evolueaza repede.

In ceea ce priveste viitorul carismaticului Bo, sursele Reuters spun ca acesta va fi cel mai probabil marginalizat.

"Sansele lui Bo de a ajunge in Comitetul Permanent sunt foarte slabe, insa cu toate acestea, nu va renunta asa usor".

Lista concurentilor

Asadar, sursele Reuters cred ca cel mai probabil Comitetul Permanent va fi format din:

- Wang Yang - seful organizatiei Gunagdong. El a fost aplaudat la scara larga pentru modul in care a gestionat revoltele din Wukan si este protejatul presedintelui Hu.

- Wang Qishan - in prezent, cel mai tanar dintre vicepremieri. Acesta este popular printre investitorii straini, fiind cunoscut ca o persoana cu solutii, care a gestionat eficient criza de la sfarsitul anilor 1990, din provincia Guangdong.

- Liu Yunshan, ministrul propagandei, a reusit sa controleze mass-media locala cu mana de fier si ar putea prelua portofoliul propagandei in cadrul Comitetului.

- Li Yuanchao a supravegheat indeaproape toate intalnirile membrilor partidului, ale Guvernului si ale oficialilor din cadrul armatei si ar putea sa ajunga in Comitetul Permanent.

- Zhang Dejiang are sanse serioase sa ajunga in Comitet, dupa ce, joi, a fost propus pentru functia de vicepremier interimar, in locul lui Bo.

- Zhang Gaoli este guvernatorul portului Tianjin, fiind trimis cu misiunea de a curata orasul de coruptie, in urma unor scandaluri in care a fost implicat predecesorul sau

- Yu Zhengsheng, este seful organizatiei din Shanghai, iar ascensiunea lui in Partidul Comunist a fost incetinita de tradarea fratelui sau spion, care a fugit in SUA

#membrii Comitetului Permanent China, #liderii Chinei, #conducatorii Chinei , #China