Companiile de stat din China vor ceda guvernului 30% din profit pentru sistemul asigurarilor sociale

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 19:00
1163 citiri
Companiile de stat din China vor ceda guvernului 30% din profit pentru sistemul asigurarilor sociale

China a prezentat vineri reforme destinate limitarii influentei statului in economie, cum ar fi obligarea companiilor publice sa cedeze 30% din profit pentru finantarea asigurarilor sociale, masura care le va reduce excesul de lichiditati si care va favoriza concurenta companiilor private.

Documentul difuzat de agentia China Noua descrie masurile adoptate la plenara Partidului Comunist incheiata marti, relateaza AFP.

Astfel, guvernul va cere companiilor de stat ca 30% din profit sa fie cedat guvernului pentru finantarea sistemului asigurarilor sociale. Pana acum, companiile de stat plateau guvernului dividende de 5%-20% din profitul net.

Prin reducerea lichiditatilor uriase ale companiilor de stat, masura va contribui la diminuarea supracapacitatii de productie a acestora, endemica, si va crea conditiile unei concurente mai puternice din partea sectorului privat, considera Liu Ligang, analist la banca ANZ.

China va permite totodata investitorilor din sectorul privat sa detina participatii la proiecte finantate de stat.

China va permite infiintarea de banci private

O alta masura este permisiunea infiintarii unor banci (de dimensiuni modeste) si a unor companii financiare private. In prezent, numai un numar mic de banci private sunt autorizate sa opereze in China.

Autoritatile de la Beijing au confirmat si intentia de accelerare a liberalizarii dobanzilor. Banca centrala chineza a renuntat in luna iulie la controlul asupra dobanzilor pentru imprumuturi, dar continua sa monitorizeze strict dobanzile la depozite.

Liderii de partid s-au angajat in acelasi timp sa avanseze catre liberalizarea yuanului, obiectiv pe termen lung reiterat in mod regulat de catre guvern si care s-ar putea materializa, intr-o prima etapa, in zona de liber schimb creata recent la Shanghai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reforma china, #china economie , #China