Consumul din China influenteaza cererea de petrol

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 15:05
1515 citiri
Consumul din China influenteaza cererea de petrol

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a modificat in urcare estimarile legate de cererea mondiala de petrol din urmatorii doi ani pentru a doua luna consecutiv, pe fondul cresterii consumului in China si datorita unei cereri peste estimari in Statele Unite, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Consumul mondial de petrol ar putea atinge, in medie, 85,7 milioane barili/zi in 2010, cu 450.000 barili/zi mai mult decat indicau estimarile anterioare, a anuntat joi AIE, in cadrul unui raport lunar.

Cresterea cererii prevazuta pentru anul viitor, de 1,27%, este mai mica decat se indica anterior, pentru ca AIE a majorat si estimarile pentru 2009.

"Sunt semne din ce in ce mai semnificative ca economia mondiala s-ar putea stabiliza. Cererea de petrol din Statele Unite, China si alte tari din Asia pare a fi mai puternica decat indicau estimarile anterioare", a anuntat AIE.

Cererea creste cel mai puternic in China, datorita pachetelor guvernamentale de stimuli si a cresterilor de pe piata bursiera.

Cu toate acestea, exista in continuare "temeri legate de posibilitatea revenirii sustenabile a economiei americane", a anuntat IEA.

In noaptea de miercuri spre joi, Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) a decis sa mentina cotele de productie, considerand ca revenirea economiei va mentine preturile aproape de nivelul actual, de 72 dolari/baril, a anuntat ministrul algerian al petrolului, Chakib Khelil.

OPEC a decis sa mentina cotele de productie la 24,845 milioane barili/zi si va cere statelor organizatiei sa respecte aceste limite, a declarat secretarul general al OPEC, Abdalla El-Badri, in cadrul unei conferinte de presa.

Aceasta este cea de-a treia reuniune din 2009 in cadrul careia organizatia nu a modificat productia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#aie, #petrol, #estimari, #cerere, #mondiala, #china, #sua, #economie , #China