Cum poate deveni China o piedica in calea cresterii economice globale

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 16:30
1912 citiri
Cum poate deveni China o piedica in calea cresterii economice globale
Foto: washtimes.com

Oamenii de afaceri si analistii economici indreapta priviri din ce in ce mai ingrijorate catre China, unde oficialii de la Beijing se vad nevoiti pentru prima oara in 15 ani sa ajusteze in minus prognoza anuala de crestere economica.

Cresterea economica din septembrie este cea mai mica de la declansarea crizei economice, fapt care semne serioase de intrebare asupra capacitatii de revenire rapida a celei de-a doua economii din lume.

China ar putea deveni chiar o frana in calea cresterii economice la nivel global, subliniaza analistii. Reluarea productiei industriale si stabilitatea pe piata muncii au reprezentat atuurile pe care oficialii de la Beijing le-au avut la indemana in acest an, dar care risca sa fie demolate de involutia inregistrata in sectorul imobiliar.

Analistii nu se avanta inca in a recomanda o interventie a guvernului in scaderea dobanzilor de pe piata bancara pentru a compensa lipsa de performanta a economiei chineze, arata reporterii agentiei Reuters.

Ca la inceputul crizei

Datele oficiale prezentate de guvernul chinez arata ca pe trimestrul II al acestui an, cresterea economica a fost de 7,3 procente, cea mai scazuta rata de crestere economica din primul trimestru al anului 2009 si pana in prezent. Chiar daca analistii estimasera o crestere de doar 7,2% in trimestrul trei, datele oficiale nu reprezinta un motiv de bucurie pentru Beijing, guvernantii chinezi mizand pe o crestere economica de 7,5%.

Situatia este de natura sa ii deruteze pana si pe cei mai implicat analisti economici din China, care sustin ca cifrele par contrariante.

"Este greu sa incadrezi nivelul PIB-ului trimestrial cu datele provenite din industrie pe aceeasi perioada. Se intampla ceva ciudat. Pe de o parte ai cel mai scazut ritm de acordare a imprumuturilor din 2002 si pana acum, completat de o scadere constanta a sectorului imobiliar si o productie industriala cu aproximativ 8% in crestere in fiecare trimestru. Mi se pare ca 7,3% reprezinta cam mult in aceste conditii", explica Andrew Polk, economist al Conference Board din Beijing.

La limita presiunii sociale

O scadere a cresterii economice in China nu este vazuta ca un semnal de alarma la Beijing, atata timp cat aceasta nu pericliteaza locurile de munca ale angajatilor. Incercarea de a da o forma competitiva economiei din China, bazata acum pe consumul intern, l-a facut pe premierul Li Keqiang sa admita ca prioritatea actualului guvern este sa mentina reduca riscurile de tensiuni pe piata muncii, scaderea ritmului de crestere economica fiind acceptat intr-o oarecare marja.

Conform guvernantilor, pragul limita este reprezentat de o crestere economica de doar 7,2%.

"Cu toate ca inregistram o incetinire a ritmului de crestere economica in al treilea trimestru al acestui an, numarul de locuri de munca si inflatia se mentin in aceleasi cote, semn ca economia opereaza in limite acceptabile", a explicat Sheng Laiyun, purtatorul de cuvant al departamentului guvernamental de statistica.

Din mediul privat vin insa zvonuri privind o crestere a presiunii pe piata muncii, desi pana acum nu s-au raportat concedieri masive in anumite sectoare problematice.

Sectorul imobiliar este in aer

Criza imobiliara poate da peste cap toate analizele si prognozele concepute de oficialii chinezi. Scaderea imprumuturilor bancare pentru achizitia de imobile si, totodata, reducerea vanzarilor din sectorul imobiliar pot fi piedici majore in mentinerea pragului de crestere economica care sa garanteze si o stabilitate sociala. Dobanzile creditelor imobiliare au fost scazute recent pentru a incuraja revenirea sectorului imobiliar, dar reprezentantii bancilor continua sa creada ce ritmul de crestere economica va fi incetinit oricum.

Industria, singura constanta

Productia industriala ramane singura raza de speranta in peisajul economic actual al Chinei. Productia industriala a crescut de la 6,9% in august la 8,0% in septembrie. Dar este singura evolutie pozitiva inregistrata in economia chineza. Investitiile in active fixe si comertul inregistreaza si ele scaderi dramatice pe fondul unei lipse de cereri de marfa din piata interna.

"Nu vedem un scenariu de prabusire iminenta pentru China, insa obserrvam ca ne apropiem rapid de zona deflatiei", au comentat intr-o nota interna economistii de la ANZ. Iar in spastele acestui pericol atarna ca un bolovan de moara si datoria externa de 650 miliarde de dolari facuta de guvernul chinez in perioada 2008-2009 pentru a contracara efectele crizei economice.

#scadere ritm crestere economica China, #datorie externa china, #China crestere economica , #China