Cum reusesc chinezii sa ne vanda tigari mai ieftine decat prevede legea

Marti, 16 Martie 2010, ora 09:14
1713 citiri
Cum reusesc chinezii sa ne vanda tigari mai ieftine decat prevede legea

Incepand de duminica, 14 martie, pe piata romaneasca pot fi comercializate oficial trei sortimente de tigari la care pretul pe pachet, aprobat la data de 8 martie de Ministerul Finantelor, este de numai 5,8 lei.

Anuntul a fost facut public de China Tobacco International Europe Company SRL si se refera la marcile de tigari Dubliss Rosu, Dubliss Albastru si Dubliss Argintiu. Potrivit legislatiei in vigoare, acciza minima este de 91% din valoarea celei aplicate pentru categoria celor mai vandute tigari, de 74 de euro la mia de tigarete.

Rezulta ca acciza perceputa de stat nu poate fi mai mica de 67,34 euro/1.000 de tigarete, adica 287,46 lei, luand in calcul cursul de schimb de la data de 1 octombrie 2009, de 4,268 lei/euro.

Aceste sortimente de tigari sunt mai ieftine chiar si decat unele pachete comercializate prin contrabanda.

"La negru", pretul unui pachet de Pall Mall sau Winston a ajuns la 7 lei. Pe de alta parte, un pachet de Carpati costa la magazin 8,3 lei.

Din ianuarie, cand pretul mediu al pachetului de tigari a ajuns la 9,9 lei, liderul pietei de profil a ajuns sa fie contrabanda, care totalizeaza 36,2% din vanzarile de tutun, fata de "numai" 22% la finele anului trecut.

#tigari, #lege, #minister, #acciza , #China