De ce au SUA nevoie de China?

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 22:52
2020 citiri
De ce au SUA nevoie de China?

Conflictul monetar dintre China si Statele Unite a fost principalul subiect de discutie pe plan diplomatic si economic la nivel mondial, in ultimele luni. De ce este, insa, atat de importanta aceasta relatie, in afara de faptul ca aceste doua tari sunt cele mai mari puteri economice? 

Din punctul de vedere al Chinei, Statele Unite au nevoie de tara asiatica din doua motive principale: China poate juca un rol esential in revenirea din cea mai grava criza financiara din ultimii 70 de ani si, mai important, interesele chineze sunt aceleasi cu cele americane, sustine consilierul bancii centrale chineze, Li Daokui, scrie ziare.com.

In prezent, China este cel mai mare exportator, dupa ce, la sfarsitul anului trecut, a reusit sa depaseasca Germania in acest domeniu.

Comentand la adresa "razboiului monedelor", in care SUA au cerut Chinei sa permita aprecierea renminbi-ului, pentru a reflecta puterea economica a tarii, Li Daokui spune ca o apreciere subita a monedei tarii sale ar "exporta inflatie in restul lumii, ceea ce nu ar fi vazut cu ochi buni de familiile americane care se chinuie sa gaseasca un loc de munca".

"Este China o manipulatoare a monedei? Cel mai important lucru pe care Statele Unite si Occidentul trebuie sa-l inteleaga este urmatorul: in lumea post-criza, interesele fundamentale ale Chinei sunt aliniate celor din Vest. Este interesul fundamental al Chinei sa contribuie la reechilibrarea economiei mondiale si sa existe in continuare pace si prosperitate", a spus Li Daokui.

Potrivit spuselor sale, China intelege foarte bine nevoia reducerii surplusului comercial, pentru a-si reduce expunerea la volatilitatea pietelor internationale.

De asemenea, China intelege ca este nevoie de majorarea veniturilor fiecarui cetatean in parte, pentru a exista beneficii economice reale, dar si de reducerea consumului de energie si folosirea energiei verzi si a materialelor reciclate. De altfel, aceste aspecte sunt cuprinse in planul de dezvoltare pe cinci ani realizat de autoritatile chineze.

Chiar daca, in prezent, China este unul din cei mai mari poluatori ai planetei, acest lucru s-a intamplat doar pentru ca urmat "calea Vestului" pentru dezvoltare. Insa oficialul chinez da asigurari ca tara sa poate gasi metode "creative" pentru reducerea emisiilor cu efect de sera.

In plus, China reprezinta un model pentru alte tari in curs de dezvoltare, inclusiv cele din Africa, iar, daca se reuseste trecerea la o crestere verde sustenabila, alte economii emergente ii vor urma exemplul de dezvoltare.

Disputele despre rata de schimb sunt daunatoare

Referindu-se la alta problema majora invocata de Statele Unite, surplusul comercial al Chinei, Li Daokui sustine, ca, in acest an, surplusul va fi sub 4 la suta din PIB, adica sub limita ceruta de SUA, de 4,4 la suta din PIB. Inainte de criza mondiala, surplusul era de 9%, iar, anul trecut, scazuse la 5%.

"Cum am reusit acest lucru? Aprecierea ratei de schimb nu este cel mai important factor. Motorul il reprezinta fortele interne. Salariile din sectorul exportator au crescut cu 20 la suta in acest an. Taxele au fost scazut pentru bunurile de consum", a explicat oficialul chinez.

"Disputele privind rata de schimb este cea mai daunatoare din lume. Aprecierea nu functioneaza ca o bagheta magica. In cazul Chinei, orice apreciere care nu se face gradat ar insemna o crestere a preturilor pentru consumatorii americani si europeni, avand in vedere ca, pe termen scurt, nu exista optiunea trecerii la alti producatori, iar cei chinezi vor trebui sa majoreze marjele, pentru a supravietui", a adaugat Li Daokui.

Insa oficialul chinez asigura ca Statele Unite nu si-au pierdut suprematia in lume, avand in vedere ca, in Occident, inca exista cele mai ridicate standarde de trai, cel mai ridicat nivel al educatiei si al tehnologiei. In plus, SUA sunt cea mai mare putere militara din lume.

"Din punctul meu de vedere, ca economist, Vestul a avut cea mai mare influenta la nivel institutional. Natiunile Unite, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si G20, toate au fost initiative occidentale. Cei mai buni profesionisti care lucreaza in China sunt din Occident sau educati acolo. Cea mai folositoare limba la nivel mondial este engleza", a incheiat Li Daokui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#sua, #China, #dolar, #moneda nationala, #economie, #exportator, #criza , #China