De ce nu va ajunge China prima putere economica mondiala

Sambata, 21 August 2010, ora 09:46
2116 citiri
De ce nu va ajunge China prima putere economica mondiala

Economia chineza va inregistra una din cele mai importante cresteri din lume in acest an, de l0 la suta, chiar daca, in trimestrul al doilea, ritmul a incetinit usor, pe fondul unor masuri luate de Guvern pentru a preveni supraincalzirea.

Insa economia chineza nu va mai putea mentine ritmul accelerat de crestere in urmatorii ani, avand in vedere ca a depasit-o pe cea japoneza, China devenind cea de-a doua putere economica a lumii.

De asemenea, China are adevarate probleme, din cauza carora nu va putea ajunge din urma Statele Unite, asa cum estimeaza analistii.

Iata cateva din motivele din cauza carora economia Chinei va intampina probleme, potrivit Kiplinger:

Investitii excesive

Beijing-ul rasplateste oficialii guvernelor locale prin promovari, daca isi gestioneaza bine regiunea. Astfel, timp de zeci de ani, masura succesului a fost crearea rapida de locuri de munca si cresterea fortei de munca urbane. Acest lucru insemna, de obicei, constructia de fabrici si imbunatatirea infrastructurii, fie care era nevoie sau nu. Din cauza acestor practici, s-a ajuns la imputinarea resurselor naturale, deflatie si vanzarea productiei in exces in strainatate, la pret de dumping.

Proasta gestionare financiara

Oficialii locali au fortat bancile sa le finanteze proiecte la dobanzi aproape de zero, indiferent de situatia financara a debitorului. Inevitabil, au aparut o multe de credite neperformante in bilanturile contabile ale bancilor.

Deja, Beijing-ul a recapitalizat patru cele mai mari banci de stat, fortand deponentii normali sa suporte nota de plata, ceea ce a redus consumul.

In prezent, creditele neperformante sunt din nou in crestere, in urma unui ajutor financiar in valoare de 586 de miliarde de dolari oferit bancilor anul trecut.

Sistem educational slab

Universitatile din China produc mult mai multi ingineri si oameni de stiinta decat cele din Statele Unite, insa statisticile sunt inselatoare. Pentru a-si atinge numarul de absolventi cerut de stat, universitatile isi coboara mult standardele. Astfel, cand acesti studenti termina facultatea, nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca, din cauza proastei pregatiri.

Lipsa inovatiei

Chiar si acei ingineri si oameni de stiinta care pot face fata oricaror provocari din Occident, nu au libertate de a explora. Daca lucreaza pentru stat, acesta dicteaza directia cercetarii si dezvoltarii.

Multi se duc in mediul privat, insa aceste companii nu reusesc sa faca imprumuturile necesare pentru dezvoltare, din cauza faptului ca firmele de fapt acapareaza toate lichiditatile.

Beijing-ul a incercat sa compenseze acest lucru fortand multinationalele sa efectueze un transfer de tehnologie, drept cost pentru desfasurarea afacerilor in China, insa multe refuza sa faca acest lucru.

Degradarea mediului

Poluarea apei si lipsa apei potabile reprezinta una din cele mai serioase probleme ale Chinei, cauzand imbolnaviri, scaderea randamentului in agricultura, blocarea barajelor, limitarea productiei si a urbanizarii.

In fiecare an, in China se formeaza un desert de marimea statului american Connecticut, rezultand in furtuni de nisip, ce polueaza si mai rau aerul.

Beijing-ul incearca sa repare acesta problema prin modificarea cursului unui rau de la sud la nord, insa acest proiect ar putea inrautati situatia, "furand" apa din regiunea sudica.

Coruptia

Unul din motivele pentru care Guvernul chinez nu reuseste sa combata problemele de mai sus este faptul ca multe persoane au investit mult in a mentine lucrurile exact asa cum sunt.

Oficialii Partidului Comunist platesc sa fie avansati in functii, iar apoi vor sa-si recupereze banii. Guvernele locale confisca terenuri si case, pe care le vand investitorilor fara sa despagubeasca persoanele afectate, iar apoi asteapta mita de la companiile de constructii.

Academicienii ofera mita pentru a primi fonduri pentru cercetare, iar cand firmele straine investesc in China sunt presate sa angajeze membri ai Partidului Comunist in functii de conducere.

Potrivit unui oficial al Transparency International, coruptia ii costa pe chinezi intre 500 si 700 de miliarde de dolari pe an.

Imbatranirea populatiei

Pe masura ce reprezentantii Revolutiei Culturale se retrag la pensie, greul cade pe umerii unei generatii mult mai mici, a politicii care interzice familiilor sa faca mai mult de un copil.

Potrivit lui Peter Navarro, profesor de economie si politici publice la Universitatea California, populatia Chinei imbatraneste intr-un ritm mai accelerat decat acela in care se imbogateste.

Cu alte cuvinte, din ce in ce mai putini angajati trebuie sa suporte costurile pentru din ce in ce mai multi pensionari, ceea ce inseamna o scadere importanta a competitivitatii. Acest lucru s-a intamplat si in Japonia, tara care tocmai a pierdut pozitia a doua intre marile economii ale lumii, in fata Chinei.

 

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#china, #economie, #probleme , #China