De ce Xi Jinping nu este Mao Zedong varianta 2.0

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 16:58
2038 citiri
De ce Xi Jinping nu este Mao Zedong varianta 2.0
Foto: Bloomberg

Observatorii occidentali ai Chinei par sa fi lasat deoparte orice speranta ca presedintele Xi ar putea fi un liberal sub acoperire, care sa mimeze perfect rolul de lider comunist doar pentru a impinge China pe calea democratiei.

Mai nou, acestia se intrec in a-l descrie pe liderul de la Beijing ca pe un politician bolnav de putere.

In ultimii doi ani, presa occidentala s-a grabit sa puna eticheta de lider autoritar pe Xi Jinping, gresind in aprecierile sale pripite, crede editorialistul William Johnson intr-o analiza publicata de Reuters.

Provocari multiple

Rapidele schimbari care au loc in China - urbanizarea rapida, inchiderea centralelor pe carbune sau asigurarea depozitelor bancare - se petrec nu ca urmare a unei interventii in forta a presedintelui tarii, ci din cauza unor diversi factori conjuncturali.

De altfel, toate aceste modificari reprezinta mai multe provocari in masura sa submineze statutul lui Xi Jinping decat sa-l intareasca.

Trei chestiuni presante il tin pe presedintele Xi departe de pozitia unui lider autoritar.

In primul rand, defectele structurale ale economiei chineze sunt o problema pe care acesta lupta din rasputeri sa o elimine.

Pentru a mentine o piata a muncii competitive, Xi este nevoit sa faca fata problemelor ridicate de imbatranirea populatiei, discriminarea fortei de munca migrante si gradul infiorator de poluare.

Pana acum, presedintele chinez a reusit sa elimine limita de un singur copil in familie pentru a revigora forta de munca din tara si a reformat programul de inregistrare civila, permitand localnicilor din China sa caute locuri de munca in afara provinciilor natale.

In privinta poluarii, primele efecte incep sa se intrevada in jurul Beijingului, unde smogul generat de fabricile si termocentralele pe carbune incepe sa se disipeze dupa inchiderea multora dintre acestea.

In privinta provocarilor economice insa, nori destul de intunecati ameninta sa inlocuiasca smogul si sa il supuna pe Xi Jinping la alte provocari.

Pozitie politica fragila

Aparent, presedintele Chinei este un favorit al sortii, fiind unul dintre putinii lideri care a ajuns sa conduca in acelasi timp Partdidul Comunist, Consiliul de Stat si Comisia Militara Centrala.

Inclusiv pozitia sa in cadrul Biroului Politic Permanent pare una dominanta, fiind unul din cei sase membri ai aripii elitiste al Partidului Comunist din China, in timp ce singurul adversar doctrinar prezent in acest for ramane premierul Li Keqiang, reprezentantul aripii populiste a partidului.

Dar aparentele insala! Trei dintre ceilalti reprezentanti ai aripii elitiste din Biroul Politic Permanent sunt direct subordonati fostului presedinte si lider comunist Jiang Zemin.

Chiar daca sunt adepti ai aceluiasi curent intern, Xi si Jiang nu sunt intotdeauna pe aceeasi lungime de unda.

De altfel, campania anticoruptie, soldata cu arestarea recenta a fostului sef al Securitatii de Stat Zhou Yongkang, a trebuit sa primeasca mai intai ok-ul lui Jiang Zemin pentru a nu ramane doar o retorica fara acoperire a presedintelui Chinei.

Problema reprezentarii factiunilor Partidului Comunist in Biroul Permanent ramane una destul de ingrijoratoare pentru liderul chinez, intrucat acesta se va confrunta in al doilea mandat cu o majoritate a populistilor din tabara premierului Li Keqiang.

Fara aliati in randul baronilor

Pastrarea unui avantaj in structurile de partid din provincie pare iarasi o provocare destul de mare pentru Xi, in conditiile in care conferirea unor avantaje directe aliatilor sai ar contraveni ofensivei impotriva coruptiei lansata de presedintele Chinei.

Dezamagirea in randul liderilor locali este in crestere pe masura ce se vad nevoiti sa renuntele treptat la etalarea unui lux comun oficialilor din provincie pana in urma cu cativa ani.

In locul limuzinelor occidentale, partidul le ofera acum automobile din productia interna.

Unii dintre ei cauta deja cu disperare pozitii bune in cadrul companiilor private, o situatie care ridica destule semne de intrebare privind viitorul politicii de cadre in interiorul Partidului Comunist din China.

Aceasta, pentru ca indiferent de vizibilitatea oferita de o functie publica, niciun partid nu poate concura cu sistemul de recrutare din mediul privat.

Restructurare greoaie

Nu doar lipsa de avantaje direct garantate de functia politica ii nemultumeste pe baronii locali ai Chinei.

Noul sistem centralizat de control impus de presedintele tarii le smulge liderilor locali si bucuria de a se infrupta din stipendiile generate de companiile de stat din fiecare provincie.

Incercarea de a eficientiza activitatea acestora, de a elimina supradimensionarea lor si de a dirija cea mai mare parte din venituri in bugetul central a starnit deja o opozitie tacuta in randul baronilor rosii din China.

Intreprinderile publice din China sunt greu de administrat si controlat.

De cele mai multe ori, acestea functioneaza ca paravane pentru coruptia locala, avand o organigrama intesata de angajati fantoma sau un efect de canibalizare a pietei prin duplicarea serviciilor si produselor companiilor nationale.

La o privire mai atenta asupra problemelor sociale si economice din China, se vede faptul ca presedintele tarii este in acelasi timp un reformator al sistemului, in masura in care este condus de sistem el insusi.

Daca Xi Jinping vrea sa pastreze in acelasi timp conducerea partidului si sa asigure stabilitatea sociala, trebuie sa se confrunte cu toate aceste probleme deodata.

Predecesorii sai au avut sansa de a amana constant procesul de reformare a Chinei. Xi Jinping pare sa nu beneficieze de acest privilegiu.

#reforme structurale China, #reforme presedinte Xi Jinping, #politica China , #China