DRAGONUL ROSU, prins in capcana: Cum poate China sa scape puterea

Marti, 16 August 2011, ora 16:47
2115 citiri
DRAGONUL ROSU, prins in capcana: Cum poate China sa scape puterea

Cand presedintele Nixon a facut celebra vizita in China in 1972, nu s-a gandit ca peste patru decenii statul comunist ar putea ajunge creditorul numarul 1 al SUA, indemnandu-i pe americani sa adopte o politica fiscala mult mai responsabila. Statul chinez este in prezent cel mai mare creditor strain al Americii, cu 1200 de miliarde de dolari din datoria SUA..

"China, superputerea lumii, are tot dreptul sa ceara SUA siguranta activelor in dolari", sublinieaza analistii internationali.

Scenariul apocaliptic ar suna cam asa: “Puterea economica si militara a Chinei ar putea sa-si puna amprenta asupra lumii occidentale. In cazul in care puterile occidentale ar incerca sa blocheze accesul Chinei la petrolul din Orientul Mijlociu, s-ar naste un razboi”, sunt de parere analistii.

Puterea Partidului Comunist ridica, de asemenea, temeri in SUA.

"Cea mai mare temere este ca statul chinez va prelua conducerea, iar Occidentul se va prabusi. In ultimii 20 de ani, au existat mai multe discutii potrivit carora China nu joaca corect in comertul mondial. Iar acest lucru se vede in relatia dintre China si SUA”, spune Tim Stanley, cercetator american la Royal Holloway Colege.

Intrebarea pe care multi analisti si-o pun este cat de dispusa e China sa detina puterea in conditiile in care nu are suficiente resurse naturale. Exista de asemenea teoria potrivit careia statul chinez isi vede doar propriile interese dorind sa-si stabilizeze cresterea economica.

Economistii nu cred insa ca statul chinez poate deveni cea mai mare putere economica la nivel mondial.

In plus, acestia subliniaza faptul ca SUA si China sunt interdependente.

SUA este de departe cel mai mare partener comercial al Chinei. In 2009, cand importurile Chinei din SUA au scazut, cresterea economica a statului chinez a incetinit la 8,7%, in ciuda unui pachet de stimulente agresiv.

“China este nevoita sa investeasca in piata obligatiunilor din SUA si a ales sa joace pe piata valutara pentru a mentine moneda relativ stabila”, este de parere Qinwei Wang, economist la Capital Economics.

In opinia acestuia, China trebuie sa investeasca foarte mult in valuta si pe piata obligatiunilor din SUA, pentru a ajuta renminbi-ul sa nu se aprecieze agresiv in raport cu dolarul, crescand astfel costurilor exporturilor.

Pe de alta parte, SUA are nevoie de comertul cu China fiindca statul chinez reprezinta o piata noua pentru marfurile americane.

Si China are probleme…

China are propriile probleme, inclusiv preocuparile sale privind datoria SUA.

In plus, inflatia avanseaza chiar in conditiile unei incetiniri a cresterii economice. Acesta este un semn ca politica monetara a Beijing-ului, care a mentinut atat rata de schimb, cat si preturile stabile timp de un deceniu chiar in conditiile unei cresteri dramatice a productivitatii, este aproape de limita.

In opinia economistilor, relaxarea acestei politici ar putea avea efecte negative atat asupra Chinei, cat si intregii lumi.

Cand chinezii vor sa devina americani..

Chiar daca in China exista reforme referitoare la asistenta sociala si la cursul valutar, este putin probabil ca statul chinez sa copieze modelul oferit de SUA, pentru a deveni superputere economica.

Potrivit consensului de la Beijing, nu vor exista solicitari pentru democratie si libera exprimare atata timp cat autoritatile au grija sa mentina un nivel de trai ridicat.

Imaginea unei populatii chineze docile din nastere, s-ar putea dovedi insa total eronata .

Partidul Comunist nu isi va pastra autoritatea pentru mult timp in cazul in care PIB-ul va inregistra un declin mai mare de 8%, considera expertii internationali. In opinia acestora, chinezii vor cere democratie daca nivelul de trai se va inrautati. 

In plus, toate brandurile americane starnesc apetitul chinezilor care incetul cu incetul vor incepe sa ceara aceleasi beneficii pe care le au americanii.

Prin urmare, SUA ar putea sa-si pastreze pozitia de cea mai mare economie a lumii, insa numai in cazul in care populatia chineza devine mai occidentala si isi cere drepturile la democratie.

#comert sua, #creditor sua, #crestere economica china, #economie china, #pib china, #sua , #China