Economia Chinei ar putea devansa Japonia

Luni, 16 August 2010, ora 11:56
1062 citiri
Economia Chinei ar putea devansa Japonia

China ar putea deveni pana la sfarsitul anului a doua economie a lumii, dupa Statele Unite, devansand Japonia, au estimat analistii, bazandu-se pe datele oficiale date publicitatii luni, relateaza CNN, citat de NewsIn.

Desi in primele sase luni ale anului, Produsul Intern Brut al Japoniei s-a ridicat la 2.578 miliarde de dolari, in vreme ce PIB-ul Chinei a fost de 2.532 miliarde de dolari, in al doilea trimestru, PIB-ul Beijingului l-a devansat pe cel al Tokyo.

Produsul Intern Brut al Japoniei a fost de 1.290 de miliarde de dolari in al doilea trimetru al anului 2010, in timp ce PIB-ul oficial al Chinei pentru aceeasi perioada a fost de 1.340 de miliarde.

Economistul Frederic Neumann, de la HSBC Hong Kong, a apreciat ca Beijingul va depasi Tokyo pana la sfarsitul anului, precizand ca datele oficiale anuale vor fi date publicitatii la inceputul anului 2011.

In 2009, Fondul Monetar International a clasat Statele Unite ca cea mai mare economie a lumii, cu 14.260 de miliarde de dolari, urmate de Japonia cu 5.070 de miliarde si de China cu 4.910 miliarde.

Economistii au ridicat semne de intrebare luni in legatura cu refacerea economica a Japoniei in al doilea trimestru al anului, in conditiile in care cifrele au fost mult sub asteptari. 

Economia japoneza a inregistrat in al doilea trimestru din 2010 o crestere de numai 0,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce in primul trimestru cresterea a fost de 4,4%. In aceste conditii, estimarile pentru cresterea economica anuala a Japoniei ar putea fi revizuite in scadere.

Cifrele sunt mici si in comparatie cu cele anuntate de alte economii importante din lume.

Statele Unite au inregistrat o crestere de 2,4% in al doilea trimestru al anului, fata de anul trecut, iar Germania de 9,1%, cel mai mare ritm dupa reunificare, pe fondul cresterii exporturilor si unui euro slab. Cresterea economica a Chinei a fost de 10,3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#china, #economie, #japonia , #China