Economia Chinei s-a supraincalzit?

Sambata, 15 Mai 2010, ora 10:47
1662 citiri
Economia Chinei s-a supraincalzit?

Dupa o crestere spectaculoasa in 2009, economia Chinei este acum in pragul supraincalzirii si de aceea trebuie sa actioneze in mod inteligent, astfel incat sa nu puna in pericol viitorul sau monetar. In aceste conditii, cresterea ratelor dobanzilor si aprecierea monedei nationale ar trebui sa fie aproape iminente.

Biroul National de Statistica din China a anuntat ca vanzarile cu amanuntul au crescut cu 18,5% in aprilie, presiunea inflationista s-a simtit si ea puternic (nivelul indicelui preturilor de consum a ajuns la 2,8% aprilie), iar preturile chiriilor au ajuns la un nivel record de majorare cu 12,8% fata de anul precedent, in 70 de orase mari, in ciuda masurilor de a incetini acest fenomen.

Banca Populara Chineza a raportat, de asemenea, ca bancile au emis un total de imprumuturi de 774 miliarde de yuani, adica aproape 113 miliarde de dolari.

Productia industriala si investitiile, doi piloni importanti ai economiei, s-au diminuat usor in aprilie comparativ cu luna martie, dar au ramas robusti, in crestere cu 17,8% si, respectiv, 25,6% fata de anul precedent, potrivit Easy Bourse.

Aceste rezultate sustin ideea ca economia chineza este mai mult ca niciodata supraincalzita. In primul trimestru al acestui an, PIB-ul Chinei a crescut cu 11,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

Guvernul a declarat, de asemenea, ca a inregistrat un excedent comercial de 1,7 miliarde dolari pentru luna aprilie (in conditiile in care luna martie a avut un deficit de 7,2 miliarde de dolari). In aprilie, China a vandut aproximativ 1,1 milioane de vehicule, in crestere cu 32% fata de un an mai devreme.

Piata imobiliara din China, pe cale de a exploda?

Autoritatile si-au exprimat preocuparea in ultimele luni cu privire la preturile caselor si pericolul la adresa atat a economiei, cat si a stabilitatii sociale. Tendinta de urcarea a preturior a durat timp de 11 luni consecutive.

Analistii spun ca guvernul de la Beijing se confrunta cu sarcina delicata de incetinire a urcarii preturilor la proprietati, fara a afecta ceea ce este pana la urma un factor esential pentru cresterea economica. In acest sens, s-a propus chiar introducerea de taxe imobiliare.

Presiunea este foarte mare asupra Beijingului pentru a modifica ratele dobanzilor si sa permita monedei nationale sa se aprecieze fata de dolar, o miscare care ar face mai ieftine importurile de materii prime, iar exporturile mai scumpe. Dupa ce a permis aprecierea treptata a yuanului fata de dolar, in perioada 2005-2008, guvernul chinez si-a pastrat moneda apropiata de valoarea de 6,83 de dolari, incepand din iulie 2008.

Indicele compozit Shanghai a scazut cu 19% in acest an, dupa o crestere de 80% in 2009, pe baza problemelor legate de actiunile guvernului de a incetini cresterea economica a tarii.

Recent, autoritatile au anuntat posibilitatea de a interveni in curand asupra yuanului. Multi analisti se asteapta ca aceasta evaluare sa fie in urmatoarele saptamani, mai ales ca ministrul Afacerilor Externe, Hillary Clinton, si secretarul Trezoreriei, Timothy F. Geithner, sunt invitati sa viziteze China, luna aceasta, ca parte a dialogului economic strategic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană! Mai mult decât...
#economie, #china, #criza , #China