Economie: China, indicator pentru economia globala, incetineste cresterea

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 08:56
2484 citiri
Economie: China, indicator pentru economia globala, incetineste cresterea

Cresterea economica globala a incetinit in contextul in care cresterea economica a Chinei a incetinit, economia americana pare sa se fi stabilizat, iar Europa se confrunta cu tulburari ale pietelor, cauzare de retrogradarile din zona euro.

Retrogradarile de catre Standard & Poor's a noua state din zona euro, printre care Franta, Italia si Spania, au transmis o unda de soc pietelor financiare, scrie Reuters.

In plus, exista temeri ca discutiile referitoare la datoriile Greciei ar putea esua, tensiunile cu privire la programul nuclear al Iranului continua sa ameninte pietele petroliere, iar ultimele date din SUA au aratat vanzari slabe in retal si o crestere a somajului, ceea ce a reamintit ca economia SUA nu si-a revenit inca.

Astfel, desi semnele indica doar o incetinire usoara a cresterii economice la nivel global, numeroase probleme par a fi pe punctul de a izbucni.

Economia Chinei, cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, a scazut in ultimul trimestru cu 8,7% comparativ cu trimestrul trei, cand scaderea a fost de 9,1%, ceea ce indica o crestere usoara, insa reprezinta cea mai slaba crestere din 2009.

Intrebarea este daca incetinirea ritmului de crestere se datoreaza slabirii cererii la nivel mondial privind exporturile din China sau are cauze interne.

Datele din China au aratat ca cererea de export a slabit in decembrie iar importurile din SUA au scazut cu 2,7%, in timp ce excedentul comercial al tarii a atins nivelul minim din ultimii trei ani.

De asemenea, rata inflatiei din China a inregistrat o scadere usoara, iar rezervele valutare au scazut in noiembrie si decembrie, fiind prima scadere consecutiva din 2009.

Toate acestea demonstreaza ca perioada de crestere economica a Chinei, bazata pe exporturi, se apropie de sfarsit.

Incetinirea cresterii din China afecteaza restul tarilor din Asia

Analistii au mai atras atentia asupra unui fapt: relatiile comerciale dintre China si Germania. Importurile chineze din Germania au crescut cu 4,2% in decembrie, reprezentand cea mai slava crestere din octombrie 2009.

Scaderea tranzactiilor dintre China si Germania are implicatii asupra economiei globale, spun analistii, care considera ca aceasta se va traduce printr-o scadere a tranzactiilor si cu ceilalti parteneri de comert.

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,35% in ultimele trei luni ale anului 2011, adancind ingrijorarile privind o alunecare in recesiune a intregii zone euro.

O scadere bursa a cererilor pentru marfurile din China ar crea probleme si pentru exportatorii de marfuri din Australia si Brazilia, a caror crestere e legata de China.

Exporturile catre China sunt un indicator dificil de interpretat, caci nu este in intregime clar, cat este destinat consumului intern si cat reprezinta bunuri finite ce se vor indrepta spre SUA sau Europa, insa modelul este clar: fluxul de marfuri spre China incetineste, ceea ce influenteaza negativ economiile restul tarilor asiatice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie china, #exporturi china, #incetinire crestere economie, #scadere economie mondiala , #China