Fitch: deprecierea calitatii activelor bancilor chineze devine tot mai certa

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 17:12
1314 citiri
Fitch: deprecierea calitatii activelor bancilor chineze devine tot mai certa

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat miercuri ca accelerarea creditarii din sistemul bancar chinez, de la sfarsitul lui 2008 pana in prezent, a sporit considerabil expunerea acestuia pe credite riscante si a pus presiune pe capitalizare si finantare, informeaza NewsIn.

Majoritatea creditelor noi din China au fost acordate pentru finantarea proiectelor autoritatilor locale si pentru proiecte imobiliare, ambele domenii prezentand un risc in ceea ce priveste randamentul imprumuturilor pe termen mediu, sustine Charlene Chu, director senior al departamentului de rating al Institutiilor Financiare, Fitch Ratings.

"De aceea, deteriorarea viitoare a calitatii activelor este aproape o certitudine", a declarat Chu, in cadrul conferintei anuale de la Hong Kong de miercuri.

Fitch considera, insa, ca bancile din Hong Kong au un profil al creditelor sanatos, cu riscuri limitate legate de piata imobiliara, in pofida numarului mare de credite contractate pentru proiecte in acest domeniu.

Motivele pentru care riscurile creditarii sunt mai mici in cazul Hong Kong-ului sunt raportul mic al creditelor fata de valoarea de achizitie pentru ipotecile rezidentiale si capacitatea bancilor Hong Kong-ului de a trece peste probleme, conform statisticilor ciclurilor financiare precedente, a mentionat Sonny Hsu, director in cadrul echipei Fitch, Hong Kong.

Agentia se asteapta ca orice incetinire a cresterii economice din China sa se rasfranga, insa, si asupra Hong Kong-ului si bancilor sale, pe masura ce gradul de interconectare dintre cele doua economii creste.

#active, #banci, #chineze, #credite, #depreciere, #fitch , #China