Fostul lider chinez Bo Xilai, condamnat definitiv la inchisoare pe viata

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 09:10
1064 citiri
Fostul lider chinez Bo Xilai, condamnat definitiv la inchisoare pe viata

Sentinta cu inchisoarea pe viata a fost confirmata vineri, in apel, pentru Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic al Partidului Comunist chinez (PCC), condamnat luna trecuta pentru coruptie si abuz de putere, relateaza France Presse.

"Tribunalul popular superior din Shandong (provincia unde Bo Xilai a fost judecat), in dimineata zilei de 25 octombrie, a respins apelul si a mentinut verdictul de inchisoare pe viata in dosarul de coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere al lui Bo Xilai", a anuntat China Noua (Xinhua) pe contul sau de pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter.

Confirmarea pedepsei cu inchisoarea pe viata a lui Bo Xilai - o sentinta decisa la cel mai inalt nivel al Partidului Comunist, la care justitie chineza a subscris - a pecetluit soarta acestui fost inalt responsabil chinez, aflat la originea unui scandal politico-judiciar care a zguduit regimul.

Sute de politisti au fost postati la fiecare trei metri vineri la intrarea in tribunalul din Jinan, capitala provinciei Shandong, unde presei straine i-a fost interzisa intrarea.

Doar cativa membri ai presei oficiale au avut acces in sala de judecata. Comerciantii din imprejurimi au fost rugati sa-si inchida magazinele, iar traficul a fost interzis in imediata apropiere a Curtii.

Un convoi de vehicule cu geamuri fumurii a fost vazut la scurt timp, in jurul orei locale 10:00 (0200 GMT), intrand in incinta tribunalului, ceea ce putea sa sugereze ca Bo Xilai a fost adus in sala de judecata pentru aceasta ocazie.

Bo Xilai a fost condamnat in data de 22 septembrie pentru coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere, in special in afacerea asasinarii de catre sotia sa Gu Kailai a unui om de afaceri britanic Neil Heywood.

Recursurile sunt foarte rare in China, unul dintre motive fiind faptul ca instantele de judecata impun, in general, sanctiuni mai aspre la a doua instanta.

#inchisoare viata Bo Xilai, #China Bo Xilai, #coruptie Partid Comunist China , #China