Germenii problemelor din viitor: Banii Chinei, "otrava" inghitita de Europa?

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 12:57
2765 citiri
Germenii problemelor din viitor: Banii Chinei, "otrava" inghitita de Europa?

Strigatul dupa ajutor in "curtea" statului chinez ar trebui sa fie ultimul lucru la care sa apeleze Europa, considera analistii citati de Business Insider. Acestia atrag atentia asupra faptului ca Europa, per ansablu este mult mai bogata decat China, de aceea ar trebui sa fie capabila sa-si rezolve probleme de una singura, prin tiparirea de bani de catre BCE.

Mai mult, ar fi o mare greseala ca Europa sa ceara capital chinez pentru a se salva.

"Ar trebui sa fie ultimul lucru pe care liderii europeni sa si-l doreasca" semnaleaza acestia.

Faptul ca statul chinez are o mare rezerva valutara se datoreaza comertului si politicii de curs valutar, care permite Chinei sa ruleze excedent comercial an dupa an, impreuna cu flux de capital.

Statul chinez forteaza Banca Centrala sa tipareasca yuani pentru a cumpara active externe in vederea prevenirii aprecierii yuanului, acumuland astfel rezerve mari de schimb valutar. Acesta este unul dintre motivele dezechilibrelor globale din ultima vreme.

In mod surprinzator, cand vine vorba de salvarea zonei euro, oamenii par sa uite faptul ca statul chinez se afla pe lista vinovatilor de faptul ca economia mondiala a ajuns in aceasta stare depresiva.

In contextul crizei datoriilor suverane din Europa, liderii europeni sugereaza ca statul chinez ar trebui sa-si foloseasca propriile rezerve de schimb valutar pentru a face Europei o favoare.

Motivul este faptul ca Europa, cu exceptia Germaniei si a Irlandei, au o relatie de schimb comercial cu China.

In opinia analistilor, cel mai sigur lucru ar fi ca tarile periferice din Europa sa-si recapete competitivitatea si sa ruleze surplusuri comerciale care sa ajute la cresterea economica.

"Cersirea" ajutorului ar insemna de fapt ca Europa cere imprumut Chinei, in schimbul cumpararii de exporturi chinezesti. Iar acesta ar trebui sa fie ultimul lucru pe care Europa sa-l doreasca in special pentru tarile periferice.

Daca statul chinez s-a oferit sa acorde imprumut Europei nu o va face pentru ca intr-adevar isi doreste sa salveze Europa ci, pentru ca de fapt isi doreste sa-si salveze exporturile.

"Cu siguranta, aceasta nu este o situatie win-win, de aceea Europa va pierde. China va pierde si ea, in final. Poate ca acest tip de stiri pot impulsiona piata de valori, insa astfel de solutii ar putea reprezenta miezul viitoarelor probleme din viitor", precizeaza analistii citati de Business Insider.

Pe de alta parte, presedintele in functie al BCE, Jean Claude Trichet a precizat ca Fondul European de Salvare trebuie sa incerce sa gaseasca mai multi bani si totodata a negat faptul ca Europa ar putea ajunge la mana Chinei.

Presedinte Frantei, Nicholas Sarkozy, a fost aspru criticat pentru decizia de a apela la ajutorul Chinei.

Secretarul general al Partidului Socialist, Martine Aubry, este de parere ca europenii isi arata slabiciunea prin faptul ca apeleaza la statul chinez.

"Cum va fi Europa in stare sa solicite Chinei sa opreasca subevaluarea monedei sale sau sa accepte acorduri comerciale reciproce?", se intreaba aceasta.

Sarkozy a discutat saptamana trecuta cu presedintele Chinei, Hu Jintao, despre suportul chinez pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane.

Acesta a precizat ca statul chinez are un rol important de jucat, subliniind faptul ca stabilitatea globala si cresterea economica sunt in interesul gigantului asiatic.

Premierul chinez, Wen Jiabao si-a exprimat dorinta de a ajuta Uniunea Europeana, avand in vedere faptul ca turbulentele financiare din regiune ameninta sa zdrobeasca cererea de export pe piata chineza.

Cu toate acestea, in urma cu o luna, Wen Jiabao preciza ca tarile dezvoltate trebuie sa-si puna "gospodariile in ordine" inainte de a cere ajutorul Chinei.

#ajutor china europa, #plan salvare zona euro, #discutie sarcozy wen jiabao, #exporturi chinezesti europa , #China