Hu Jintao, Presedintele Chinei: Ne confruntam cu probleme economice "notabile"

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 09:03
1210 citiri
Hu Jintao, Presedintele Chinei: Ne confruntam cu probleme economice "notabile"

Presedintele chinez Hu Jintao a declarat ca incetinirea exporturilor pune presiune asupra economiei Chinei, motiv pentru care ar trebui stimulata cererea interna si promovata o crestere economica mai echilibrata, scrie Bloomberg.

"Cresterea economica se confrunta cu o scadere notabila, unele intreprinderi mici si mijlocii trec printr-o perioada dificila, iar exportatorii se confrunta cu mai multe dificultati", a declarat Hu Jintao pe 7 septembrie, la Summitul de Cooperare Economica Asia-Pacific de la Vladivostok. "Avem o misiune dificila, aceea de de a crea locuri de munca pentru noii intrati pe piata muncii.".

Incetinirea cresterii economice poate avea efecte negative asupra lui Hu in aceste momente, cand se incearca o tranzitie lina a puterii catre o noua generatie de lideri, cu ocazia Congresul Partidului Comunist din acest an, congres care se desfasoara o data la zece ani.

Criza datoriilor din Europa si cresterea economica anemica a SUA pot impiedica o revenire a exporturilor, in timp ce pe plan intern, scaderea incasarilor descurajeaza investitorii si bancile se confrunta cu o crestere a datoriilor neperformante.

"Guvernul chinez a incercat sa reduca ponderea investitiilor, ca pondere din PIB, si sa accelereze consumul intern" a declarat intr-un interviu Jing Ulrich, presedintele chinez pentru pietele de capital. "Dar, ne confruntam cu in stimul si mai puternic, ce vizeza in principal cheltuielile fiscale si de infrastructura".

A doua economie a lumii a crescut cu 7,6% in trimestrul al doilea fata de anul anterior, cea mai slaba crestere din ultimii trei ani, dupa ce guvernul a luat masuri pentru a contracara inflatia si preturile tot mai mari pe proprietati. Exporturile au crescut in luna iulie cu 1% fata de anul anterior, iar transportul maritim cu 7,8 % comparativ cu o crestere de 23,4% in aceeasi perioada a lui 2011.

UBS AG si ING Groep NV si-au redus previziunile de crestere economica la 7,5 %, ceea ce ar fi cel mai lent ritm de crestere din ultimii 22 de ani.

Incetinirea cresterii economice a Chinei se va extinde probabil in urmatoarele trimestre, ING estimand o crestere de 7,1% si Bank of America de 7,4%, pentru cele trei luni care se incheie in septembrie.

Datele arata o incetinire a cresterii productiei industriale cu 9% fata de anul trecut, cea mai mica dintre cresteri, conform unui sondaj Bloomberg, la care au luat parte 35 de economisti.

Si la capitolul exporturi sunt probleme; datele privind exporturile in luna august "nu sunt pozitive si nici incurajatoare", au declarat surse din Ministerul Comertului pentru China Daily. Tot acestea sustin ca Guverunl urmeaza sa anunte in zilele urmatoare, o serie de masuri pentru sustinerea exporturilor.

In discursul sau de la Summitul de Cooperare Economica Asia-Pacific, presedintele Hu a sustinut ca economia Chinei e caracterizata de "o lipsa de echilibru, coordonare si sustenabilitate" si ca guvernul va promova exporturile pentru a imbunatatii vietile oamenilor.

Pe 6 septembrie China anunta investitii in infrastuctura estimate la 158 de milarde de dolari: 2018 Km de sosele si proiecte de metrou in 18 orase. Concentrandu-se asupra infrastructurii pentru a stimula cresterea economica, Hu si premierul Wen Jiabao pot risca agravarea dezechilibrelor pe care si-au luat angajamentul sa le combata.

Cheltuielile pe drumuri, poduri, pasaje subterane si alte lucrari publice au crescut in 2009 si 2010 la 4000 de miliarde de yeni, si au condus, fireste, la o crestere fara precedent a imprumuturilor bancare, prin sume directionate spre proiecte guvernamentale locale. Fenomenul a dus la o crestere a datoriei la nivel local de aproape 10,7 trilioane de yeni din 2010, conform unui audit oficial.

#China crestere economica, #economie china , #China