In 2010, China va fi a doua economie a lumii

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 09:41
1885 citiri
In 2010, China va fi a doua economie a lumii

Productia industriala a Chinei si excedentul comercial au crescut in octombrie, indicand o intarire inca si mai puternica a economiei chineze in refacere si amplificand presiunile de valorizarea ale yuanului.

Cifrele care arata crestereile din cea de-a treia economie a lumii vin inaintea intalnirii liderilor din regiunea Asia - Pacific, din Singapore, dar si inaintea unei vizite planificate a presedintelui american, Barak Obama, la Beijing, unde intentioneaza sa faca presiuni pentru valorizarea yuanului, infomreaza Bloomberg.

Premierul chinez Wen Jiabao a respins pana in prezent presiunile pentru valorizarea yuanului, asteptand in prealabil o refacere mai puternica a exporturilor, in incercarea de a asigura o securitate a locurilor de munca. Daca moneda chineza s-ar aprecia in fata unui cos de valute, exporturile ar fi afectate in mod proportional.

"Este necesar pentru China sa fie mai flexibila in privinta aprecierii monedei", a explicat Haruhiko Kuroda, presedinte al Asian Development Bank. "Raspunsul la criza al autoritatilor chineze a fost excelent si au reusit sa obtina o refacere economica foarte puternica".

Productia a crescut cu 16.1 procente fata de anul anterior, cea mai puternica crestere din mai 2008, conform datelor venite de la biroul de statistica din Beijing. Vanzarile in sectorul retail au inregistrat o rata anualizata de crestere de 16.2 procente in octombrie. Surplusul comercial s-a dublat fata de luna anterioara, ajungand la aproape 24 miliarde de dolari.

Investitia in bunuri urbane fixe a crescut cu 33.1 procente in primele 10 luni ale anului, declinul la nivelul preturilor de consumator ale bunurilor a continuat cu o rata mai mica iar nivelul monetar a ajuns la niveluri record. Refacerile rapide din productie si vanzari au intrecut prognozele de crestere, estimandu-se ca in acest ritm China va lua locul Japoniei ca cea de-a doua economie a lumii, anul viitor.

"Economia se intareste, exporturile vor creste foarte curand iar inflatia creste la randul sau - in acest context, politica foarte stransa trebuie sa se modifice", a explicat Paul Cavey, economist din Hong Kong. "Ratele dobanzilor si moneda chineza ar putea incepe sa creasca din martie".

Daca se rateaza ocazia de a se regla masurile guvernamentale de stimulare fiscala si monetara la timp, s-ar putea alimenta o inflatie a preturilor bunurilor, riscand astfel o destabilizare a economiei, avertizeaza unii economisti.

Decidentii chinezi sunt constienti de riscurile ce pot aparea din cresterea nivelului de creditare, a explicat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick. Oficialii fac fata presiunilor venite pentru cresterea monedei chineze.

China si-a mentinut moneda in jurul valorii de 6.83 dolari inca din iulie 2008, dupa ce a permis o valorizare a acesteia in trei ani anteriori.

Analistii considera ca un yuan intarit va ajuta la o reorientare a economiei catre cererea domestica, in detrimentul exporturilor. Grupul G20, in cadrul intalnirii de saptamana trecuta, si-a reiterat scopul e a face economia mondiala mai putin dependenta atat de cheltuielile americanilor cat si de economiile chinezilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, #exporturi, #valorizare, #yuan , #China