India ia atitudine in fata Chinei si investeste intr-un teritoriu disputat: Schimbam strategia!

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 16:10
4392 citiri
India ia atitudine in fata Chinei si investeste intr-un teritoriu disputat: Schimbam strategia!
Foto: Wikimedia

Guvernul Modi este decis sa investeasca masiv in regiunea Arunachal Pradesh, una dintre zonele diputate intre New Delhi si Beijing. "Marul discordiei" se afla in apropierea platoului tibetan si acum 50 de ani a fost scena unor violente confruntari intre cele doua state.

Indienii par pregatiti acum sa investeasca miliarde de dolari in zona pentru a repopula statul Arunachal Pradesh, primul proiect, o autostrada de 2000 de kilometri, urmand sa fie lansat in 2018, anunta Bloomberg.

Investitii de nevoie

Ministrul Afacerilor Interne, Kiren Rijiju, a anuntat ca proiectul autostrazii care va strabate regiunea sa natala, Arunachal Pradesh, va costa nu mai putin de 6 miliarde de dolari.

"Daca China a inceput sa dezvolte regiunea invecinata frontierei, nu vad de ce nu am face si noi acelasi lucru pentru Arunachal Pradesh. Populatia de acolo a fost prea mult timp nedreptatita. Acum incercam sa reparam aceasta greseala", a explicat oficialul indian.

Premierul Indian Narendra Modi a decis sa ia o pozitie ferma in fata tendintelor expansioniste ale Chinei.

Recentele iesiri la rampa ale sefului guvernului indian au aratat ca New Delhi impartaseste punctul de vedere al Washingtonului in privinta pericolului prezentat de crearea unor baze militare chineze in Marea Chinei de Sud.

De asemenea, India a reusit sa reia dialogul cu noul guvern din Sri Lanka, dupa ce vechiul executiv din insula, cu optiuni pro-Beijing, a fost inlaturat de la putere.

Arunachal Pradesh, statul indian de la poalele Himalayei este o regiune de dimensiunea Austriei, fiind inconjurat de China, Myanmar si Bhutan. Populatia sa este de doar 1,4 milioane de locuitori, infima fata de cei 1,2 miliarde de cetateni ai Indiei.

O treime dintre locuitorii statului disputat intre China si India traiesc sub pragul saraciei, investitiile guvernului de la New Delhi in constructia de hidrocentrale si in exploatarea resurselor minerale din zona fiind amanata de teama unei noi confruntari cu China.

In 1962, cele doua tari au purtat un razboi pentru aceasta regiune de frontiera, in cele din urma, China retragandu-si trupele de-a lungul liniei de demarcatie McMahon, trasata de trupele coloniale britanice in 1914.

China insa nu a lasat de izbeliste zonele administrate de Beijing in imediata vecinatate a granitei.

Regiunea autonoma Tibet are 7000 de kilometri de autostrazi care fac legatura cu celalte regiuni ale Chinei, o linie de cale ferata moderna si chiar retea de fibra optica care deserveste majoritatea oraselor.

Uitati in alt secol

Prin contrast, Arunachal Pradesh, pare un taram uitat in secolele trecute.

Prima legatura feroviara a regiunii cu restul Indiei a fost inaugurata abia anul trecut, cel mai apropiat aeroport se afla in alt stat indian, iar 85% din regiune nu este acoperita de servicii de telecomunicatii sau de reteaua de electricitata.

Ironia sortii face ca tocmai Arunachal Pradesh sa aiba un potential hidroenergetic mai mare decat toate hidrocentralele Indiei la un loc, dar doar 1% din acesta este dat in exploatare in acest moment.

Drumurile din regiune sunt pietruite sau asfaltate in proportie de doar 29%, fata de media nationala de 62 de procente, arata si datele furnizate de autoritatile centrale.

"Suntem nevoiti sa schimbam politica fata de aceasta regiune din cauza importantei sale geostrategice", a precizat ministrul Rijiju.

Guvernul Modi a inceput sa aloce fonduri pentru construirea de scoli, spitale si diverse lucrari de infrastructura rutiera dupa ce a observat ca zona incepe sa se depopuleze.

"Oamenii care traiau de-a lungul granitei au inceput sa migreze in cautarea acestor facilitati. Nu trebuie vazuta ca o competitie sau o provocare adresata Chinei.

Nu reprezinta investitii care sa strice relatiile dintre noi, ci unele care sa asigure servicii necesare pentru populatia de pe teritoriul nostru", a precizat ministrul indian al Afacerilor Interne.

Noi tensiuni

De la Beijing insa, lucrurile se vad cu totul diferit. China nu a semnat niciodata un tratat de recunoastere a suverantitatii Indiei asupra statului Arunachal Pradesh pe care il denumeste in continuare "Tibetul de Sud".

Oficiali din Ministerul de externe de la Beijing au solicitat in repetate randuri guvernului de la New Delhi sa se abtina de la interventii care ar putea complica lucrurile in regiunea de frontiera.

Din timp in timp, relatiile dintre cele doua capitale devin tensionate ca urmare a unor acte provocatoare facute de cate una dintre parti.

Spre exemplu, in septembrie 2014, inaintarea trupelor Armatei chineze in nordul regiunii Ladakh, o zona strategica aflata intre Tibet si Pakistan era cat pe ce sa starneasca un nou conflict armat in regiune.

In timpul unei vizite oficiale la Beijing, premierul indian Modi a facut apel la liderii comunisti ai Chinei sa se aseze la masa negocierilor pentru a pune capat odata pentru totdeauna disputei teritoriale.

Parte sa fi avut succes cel putin in fata presedintelui Xi Jinping care a anuntat ca intentioneaza sa rezolve aceasta problema cat mai rapid.

Acum, ministrul de Interne al Indiei sustine ca investitiile planificate in regiune ar urma sa intensifice cooperarea dintre cele doua state, nu sa starneasca noi tensiuni la frontiera.

China, de altfel, a fost cel mai mare partener comercial al Indiei in cursul anului trecut.

"Nu este o confruntare, ba din contra. Aceste vechi legaturi din regiune sunt o realitate", comenteaza Kiren Rijiju, convins ca autostrada din Arunachal Pradesh ar putea influenta destinul economic al regiunii.

#disputa teritoriala India China, #zona frontiera Tibet, #conflict India China , #China