Invazia Orientului Indepartat: Chinezii cumpara Italia bucata cu bucata

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:32
4116 citiri
Invazia Orientului Indepartat: Chinezii cumpara Italia bucata cu bucata

Peninsula italiana nu mai ofera sanse investitorilor locali de a-si duce la bun sfarsit planurile de afaceri. Confruntata cu recesiunea continua si cu un val de supra-impozitare, economia italiana isi pune sperantele in aparitia unui val de investitori din China care sa preia afacerile in agonie ale antreprenorilor locali.

La umbra Domului din Milano, Cafeneaua Orefici, patronata de Clotilde Narzisi si Luca Soliman, se pregateste sa isi schimbe proprietarii. La 10 ani de la deschiderea acesteia, cei doi se vad nevoiti sa vanda afacerea din cauza taxelor prea mari impuse in ultimii ani de guvernul italian.

Singura lor speranta este ca noul patron va fi un chinez. "Ei sunt singurii care mai cumpara. Taxele sunt mult prea mari. Am ajuns sa lucram opt ore pentru stat si una pentru noi", spune Clotilde Narzisi. Iar cazul celor doi nu este singular. De anul trecut, 18.000 de mici afaceri din peninsula isi cauta un cumparator din China, se arata intr-un reportaj al publicatiei Bloomberg.

Cu dedicatie, pentru chinezi

Italienii si-au creat inclusiv un site de anunturi special in care isi plaseaza oferta de a vinde direct catre chinezi: Vedereacinesi.it. Rolul platformei online este de a atrage cumparatori chinezi pentru proprietatile, afacerile si serviciile pe care italienii le scot la vanzare pe banda rulanta dupa sase ani de criza economica.

La nivel macro, capitalul chinezesc nu a intarziat sa invadeze peninsula, Italia fiind a doua tara europeana, dupa Marea Britanie, ca nivel al tranzactiilor transfrontaliere cu Republica Populara Chineza. Conform datelor detinute de Bloomberg, peste 3,4 miliarde de dolari au fost investiti de catre chinezi numai in acest an in economia Italiei.

Atragerea capitalului din China a devenit de interes national, daca ne uitam la eforturile depuse de premierul Italiei, Matteo Renzi, de a convinge parteneri asiatici de a prelua actiuni in cadrul unor companii italiene. Italia este si presata de nivelul mare al datoriei publice, de aproximativ 2000 de miliarde de euro, in gasirea unor solutii urgente de redresare economica.

Sporovaiala italo-mandarina

Site-ul Vendereacinesi.it a prefatat, cu un an si jumatate, vizita de saptamana aceasta in Milano a premierului Li Keqiang in Italia. In spatele site-ului stau trei tineri, un chinez si doi italieni, care si-au dat seama ca intre oferta italienilor si tentatia chinezilor de a cumpara exista o prapastie lingvistica.

Astfel, a aparut Vendeacinesi.it, o platforma online care preia anunturile redactate in limba lui Dante si le face inteligibile in cea mai pura mandarina. Anuntul celor doi cafegii din Milano a fost taxat pentru a fi apoi raspandit pe alte 400 de site-uri din China. Pana acum, Cafeneaua Orifici a strans 400 de vizualizari si patru oferte venite din partea chinezilor. Insa un cumparator asiatic poate opta sa isi investeasca banii in afacerea Clotildei Narzisi sau intr-un magazin de jeansi din Cremona, ori intr-o masina Ferrari 458, pus si ea la vanzare pe site.

Este de inteles de ce peninsularii incearca sa vanda orice: 8000 de afaceri din Italia au declarat faliment in prima jumatate a acestui an, iar semnele nu sunt incurajatoare pentru viitorul apropiat. Vanzarile nu au un caracter atat de misterios in conditiile in care comnunitatea chineza din Italia numara 321.000 de persoane, acestea apeland mai degrada la rudele din China sau din alte tari, decat la bancile italiene pentru a prelua afaceri din peninsula.

Banii vin din tranzactiile mari

Sigur, cele 18.000 de bunuri mobile si imobile de pe site italo-mandarin au importanta lor pentru vanzatori si cumparatori, dar grosul sumelor de bani este dat de tranzactiile mari. 2,1 miliarde de euro a reprezentat pretul obtinut pentru vanzarea unei parti din gigantul energetic italian CDP Reti catre State Grid Corporation of China.

Banca Populara Chineza a investit, de asemenea, peste 3 miliarde de euro in actiuni la Fiat , Telecom Italia si Assicurazioni Generali, pe langa cotele detinute deja la Eni si Enel. Ultimele doua vor scoate din nou la vanzare pachete de actiuni, in conditiile in care statul italian a intarziat cu listarea altor pachete de actiuni ale unor companii care starnisera interesul chinezilor. Fundatia Italo-Chineza din Milan estimeaza ca la sfarsitul anului trecut, 20% din actiunile marilor firme din Italia erau detinute de 90 de firme din China, lasand deoparte companiile din Hong Kong.

#investitori chinezi Italia, #investitii chineze Italia, #criza economica Italia , #China