Investitorii chinezi se tem. Bursa din Shanghai, la cel mai scazut nivel din acest an

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 11:53
1502 citiri
Investitorii chinezi se tem. Bursa din Shanghai, la cel mai scazut nivel din acest an

Piata bursiera din China a inregistrat luni cel mai semnificativ declin din acest an, dupa publicarea unui studiu privind indicele PMI al activitatii economice care arata o redresare mai lenta a activitatii industriale decat se estima, ceea ce sugereaza ca raman in continuare temeri privind evolutia celei de-a doua economii mondiale.

Dar actiunile din sectorul imobiliar au crescut luni, dupa ce masurile din acest sector adoptate de autoritatile din trei orase chinezesti la sfarsitul saptamanii par sa fie mai putin stricte decat s-au temut investitorii, transmite Reuters.

Indicele principal Shanghai Composite al bursei din China a inchis luni in scadere cu 0,1%, la 2.234,39 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2012. Pietele bursiere din Hong Kong sunt inchise luni.

Autoritatile chineze au anuntat luni ca indicele Purchasing Managers Index (PMI), care arata situatia economica din sectorul manufacturier, a crescut luna trecuta la 50,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.

Un indicator PMI de peste 50 indica o expansiune a activitatii din industria prelucratoare comparativ cu valoarea din luna precedenta, iar sub valoarea 50 indicatorul reflecta o contractie, in timp ce 50 sugereaza o stagnare.

Sectorul imobiliar ramane problematic

Subindicele imobiliar al bursei chineze a crescut luni cu 1%, compania de stat Poly Real Estate inregistrand un avans de 3%, iar China Vanke a urcat cu 2,2%.

"Exceptand capitala Beijng si intr-un anumit grad orasul Shanghai, se pare ca guvernele locale nu au introdus masurile dure privind sectorul imobiliar propuse de fostul guvern central", a explicat Lu Ting, economist al Bank of America-Merrill Lynch in Hong Kong.

Analistii apreciaza ca evolutia preturilor ilustreaza problema cu care se confrunta guvernul chinez si eforturile pe care le-a facut in ultimii doi ani pentru a stavili bula imobiliara, una din principalele cauze ale nemultumirii populatiei care este incapabila sa-si cumpere o casa.

Beijingul a implementat masuri pentru a controla sectorul imobiliar in ultimii ani, intre care obligativitatea de a da avansuri mai mari la cumparare, taxe imobiliare si limitari la achizitionarea unei a doua locuinte.

#bursa China, #investitori china, #dezvoltare economica China, #evolutie companii chineze , #China