Joc de interese: De ce se arunca Marea Britanie in bratele Chinei?

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 16:23
4946 citiri
Joc de interese: De ce se arunca Marea Britanie in bratele Chinei?
Foto: Flickr/Elliott Brown

Gazda presedintelui chinez Xi Jinping din aceste zile, premierul britanic David Cameron, afirma sus si tare ca Marea Britanie nu are niciun motiv de a se caciuli in fata Beijingului.

Cu toate acestea, in ultimul an, Cameron a afisat o atitudine mai mult decat binevoitoare in fata Beijingului, iar fastul cu care liderul chinez este primit zilele acestea la Londra starneste ingrijorare in randul partenerilor de la Washington, remarca revista Market Watch.

Un prieten special

"Nu vad niciun motiv pentru care sa nu intretinem o relatie foarte speciala, in care sa fim un partener puternic al Chinei, pe masura ce economia chineza se dezvolta, iar China se afirma ca o putere mondiala", a declarat premierul britanic saptamana trecuta.

Dar apropierea Regatului Unit de Beijing este privita in mod critic de catre partenerii traditionali ai Marii Britanii, in special de catre Statele Unite.

In martie, un oficial american declara ca participarea britanicilor in proiectul Bancii Internationale de Investitii a Asiei (AIIB), demonstreaza faptul ca Londra se acomodeaza constant cu tendintele de sefie manifestate de Beijing la nivel global.

Dar Londra are si interese directe in a cultiva o relatie cat mai stransa cu liderii din China, sapte puncte fierbinti aflandu-se pe agenda discutiilor dintre cei doi lideri.

Intre Brexit si Beijing

In primul rand, amenintarea iesirii din Uniunea Europeana a Marii Britanii pune sub semnul intrebarii si relatiile comerciale si financiare care se vor derula pe viitor intre Europa si Regatul Unit.

Marea Britanie este cel mai important partener commercial al tarilor din zona euro, dar acest aspect paleste in fata slabiciunii manifestate de economiile din cadrul uniunii monetare.

Relatiile comerciale ar avea de suferit in cazul unui Brexit rezultat in urma referendumului programat de britanici in 2016 sau 2017. In acest caz, China devine o ancora buna pentru a nu lasa economia britanica sa pluteasca in deriva.

Yuanul castiga teren

Nu este greu de remarcat ca valuta Chinei se afirma tot mai pregnant in cadrul tranzactiilor internationale, pe masura ce Beijingul forteaza o intrare in cosul valutelor de rezerva al FMI.

Este lesne de inteles ca un centru financiar precum Londra nu poate ignora evolutia ascendenta a yuanului, prin urmare interesul lumii financiare din Canary Wharf este exprimat si de membrii guvernului Cameron.

Nu trebuie uitat ca planurile Beijingului de a emite o serie de obligatiuni de stat in yuani pe piata internationala vizeaza tocmai Londra ca punct initial de lansare, iar acest lucru agita si mai mult spiritele in randul bancherilor englezi.

In acelasi timp insa, cabinetul Cameron se confrunta cu o critica acerba din partea industriei metalurgice autohtone care acuza guvernul de la Londra ca deschis portile importurilor de otel ieftin din China punand in pericol mii de locuri de munca.

Ramane de vazut in ce masura Cameron va reusi sa gaseasca un echilibru, chiar si fragil, intre criticile venite de la firmele din industria metalurgica si influenta lumii financiare din Londra.

Investitii masive

Odata cu deschiderea portilor pentru capitalul chinez, investit in proiecte ambitioase de infrastructura, britanicii se bucura de atragerea altor investitii straine in tara facute de diverse agentii si fonduri americane, europene sau asiatice.

Cateva voci critice s-au auzit si in acest domeniu, in conditiile in care infuzia de capital strain a ridicat si stacheta pentru investitori, dar, ce-i drept, politica aceasta data dinainte ca David Cameron sa obtina primul mandat in fruntea guvernului.

Fuziune la rece

Declinul sectorului energiei nucleare din Marea Britanie nu mai este un secret pentru nimeni de cateva decenii.

Din acest punct de vedere, pretul de cateva miliarde de lire anuntat de China National Nuclear Corporation si China General Nuclear Power Group pentru preluarea unui pachet minoritar din centrala nucleara Hinkley reprezinta o sursa nesperata de venituri pentru guvernul britanic.

Dilema grea

In acelasi timp, serviciile secrete britanice trebuie sa verifice la sange daca intrarea companiilor din China in sectorul energiei nucleare din Marea Britanie nu constituie pentru Beijing un avantaj nesperat in eventualitatea tensionarii relatiilor Chinei cu alti parteneri strategici ai Londrei: SUA si Japonia.

In esenta, este aceeasi dilema de care s-au izbit oficialii de la Washington dupa ce Beijingul a ajuns sa detina cea mai mare parte din datoria publica a Statelor Unite.

Rezerva de lire

Nu poate fi ignorat nici faptul ca rezervele valutare ale Chinei includ si o masa monetara semnificativa de lire sterline, ceea ce da valoare monedei britanice pe piata din regiune.

Chiar daca Banca Angliei nu are o politica fatisa referitoare la utilizarea monedei sale ca moneda de rezerva, atentia acordata lirei de oficialii din Banca Populara a Chinei este un element pozitiv in dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari.

Ton imblanzit

Dincolo de interesele financiare ale Marii Britanii in relatia cu China, o domolire a tonului pe tema incalcarii Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului de catre Beijing ar putea fi privita si ca o pozitie spasita a Londrei.

Decenii in sir, autoritatile comuniste de la Beijing au invinovatit ocupatia britanica din seculul al XIX-lea de incurajarea consumului de opiu in randul populatiei chineze.

Chiar daca invinuirile nu au fost niciodata acceptate pe deplin de catre britanici, lamentarea Beijingului ar putea avea ca efect o domolire a tonului Londrei in privinta libertatilor civile ingaduite de puterea din China.

#cooperare China Marea Britanie, #investitii straine Marea Britanie, #capital China , #China