Karl Marx, din nou la moda

Sambata, 20 August 2011, ora 13:36
2221 citiri
Karl Marx, din nou la moda

Toata lumea vorbeste despre faptul ca suntem aproape de un eveniment pe care generatiile viitoare nu-l vor uita cu usurinta, cum ar fi destramarea zonei euro. Paul Krugman, editorialistul New York Times, crede ca se repeta situatia din anii '30. 

Pe de alta parte, Nouriel Robuini afirma ca Marx a vazut corect lupta dintre forta de munca si capital, iar capitalismul in sine se afla acum pe marginea prapastiei.

Pana si seful UBS a ajuns sa-l citeze pe Marx.

"La un anumit stadiu de dezvoltare, fortele de productie materiala ale societatii intra in conflict cu relatiile de productie existente sau cu relatiile de proprietate in cadrul carora operasera pana atunci", spune George Magnus, potrivit Business Insider.

Nu trebuie sa fii membru al Internationalei Socialiste pentru a recunoaste relevanta cuvintelor lui Marx, in contextul actual.

Pentru el, conflictul post-feudal ar conduce la revolutii sociale si rasturnarea societatii burgheze.

Desi modelul occidental al dezvoltarii economice a democratizat termenul de "proprietate", Marx nu a fost deloc departe de adevar.

Inspirat de viziunea lui Adam Smith sau David Ricardo asupra politicii economice, a oferit imagini clare asupra ceea ce se poate intampla in economie si societate si de ce.

In ultimele luni, am asistat la evenimente ce pun la incercare puterea, autoritatea si, de fapt, intreaga legitimitate a ordinii politice si economice in zona euro, SUA si chiar in China, intr-o forma incipienta.

Pietele mondiale care au tremurat in ultimele saptamani arata lipsa de incredere, pe fondul unei economii globale, in deteriorare. Grijile apar in momentul in care pana si capitalistii cred ca Marx a nimerit scenariul "sfarsitului".

#karl marx, #capitalism, #criza , #China