KISSINGER: China renaste dupa 150 de ani de "ABERATIE SI UMILINTA"

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 20:02
2232 citiri
KISSINGER: China renaste dupa 150 de ani de "ABERATIE SI UMILINTA"

Timp de zeci de ani, fostul secretar de stat Henry Kissinger s-a dovedit un fin observator al Chinei. Ajuns la venerabila varsta de 88 de ani, Kissinger vorbeste despre intalnirile cu Mao Zedong, despre viitorul Partidului Comunist Chinez dar si despre rivalitatea dintre Beijing si Washington, intr-un interviu pentru Der Spiegel.

Citeste si

America seduce, nimeni nu vrea sa fie chinez! - Emisiune Bloombiz.ro cu Eugen Chirovici

BANII BANCHERULUI ROSU: Gigant IT mutat in China?

China ramane un stat comunist, dar numai in sensul strict politic. Determinismul economic, distribuirea veniturilor controlata total si monoplul asupra vietii intelectuale, trasaturi principale ale fostelor state comuniste, nu se regasesc si in cazul Chinei, mai ales dupa reformele lui Jiang Zeming.

In opinia lui Kissinger, in anii '60, China era o tara mai dinamica, din punct de vedere ideologic, decat Uniunea Sovietica. Totusi, sovieticii reprezentau o amenintare mai mare pentru Statele Unite.

"Pentru a supravietui inca 90 de ani, comunistii chinezi trebuie sa aduca noi membri in partidul actual. Au aparut mai multe forte noi in China, iar liderii actualului partid reclama nevoia unor schimbari. Intrebarea esentiala este daca va permite China vreodata existenta mai multor partide", a mai spus Kissinger, pentru Der Spiegel.

Fostul secretar de stat american a mai spus ca la momentul inceperii relatiilor comerciale intre China si Statele Unite, nimeni nu si-ar fi imaginat ca cele doua state vor deveni competitoare.

Beijingul detine obligatiuni de stat americane, in valoare de 900 de miliarde de dolari.

Daca statul chinez va decide sa profite de statutul de "bancher" al Americii, va risca sa piarda exporturile care l-au adus in aceasta ipostaza de bancher, mai crede Kissinger.

Referitor la criticile aduse de Hillary Clinton poporului chinez, care nu ar putea sa repete "Primvara araba" fiind prea speriati, Henry Kissinger a spus ca e o greseala tactica.

"Nu este intelept din punct de vedere tactic si psihologic sa spui unei tari cu o istorie veche de 4.000 de ani ca intelegi istoria mai bine decat ea. Fara indoiala ca liderii chinezi se tem de repetarea scenariului Primaverii arabe."

In opinia experimentatului om politic, Obama isi doreste o apropiere de China, asa cum si chinezii vor sa fie mai aproape de SUA. Problema e ca nu se gasesc termenii potriviti pentru dialog, dintr-un motiv ce tine mai ales de diferentele culturale.

China este descrisa ca fiind o putere pe cale de a se naste. Dar ei nu se vad in felul acesta, pentru ca in 18 din ultimele 20 de secole, au avut cel mai mare PIB din lume.

"Chinezii percep ultimul secol si jumatate ca pe o aberatie si ca pe o umilinta".

Comparand SUA cu China, Kissinger spune ca americanii cred ca toti oamenii sunt potentiali "americani" gata de a fi convertiti. Si China crede ca valorile ei sunt universale, dar nu crede ca oamenii pot fi convertiti in chinezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancherul sua, #china, #henry kissinger, #hillary clinton, #partidul comunist, #sua , #China