Londra pregateste terenul pentru afaceri de miliarde cu China

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 13:59
2550 citiri
Londra pregateste terenul pentru afaceri de miliarde cu China
Foto: Flickr?Day Donaldson

Presedintele chinez Xi Jinping va beneficia de o primire de gala la Londra in timpul vizitei de 5 zile pe care o efectueaza in Marea Britanie.

Incepand de luni, liderul comunist va fi salutat cu salve de artilerie, va sta la Palatul Buckingham si va avea intrevederi frecvente cu regina Elisabeta a II-a.

Poate fi doar intentia britanicilor de a repara o gafa diplomatica comisa de David Cameron in timpul intalnirii de acum 3 ani cu Dalai Lama, dar in spatele prieteniei britanico-chineze se intrevad afaceri de miliarde de dolari, relateaza portalul Quartz.

Banci, scoli si proprietati

In prezent, relatia comerciala dintre cele doua tari este substantiala, dar nu acesta este liantul care aduce aproape Londra de Beijing.

China, a doua mare economie a lumii, reprezinta abia a saptea piata de export pentru Marea Britanie, dupa cum arata datele Centrului de Comert International.

Britanicii exporta anual marfuri de 30 de miliarde pe piata chineza, reprezentand putin peste 5% din totalul exporturilor din Regatul Unit.

In acelasi timp, China este a doua sursa majora de importuri a insularilor, dupa Germania si peste Statele Unite.

Dincolo de relatiile comerciale, chinezii sunt atrasi catre Londra de cateva lucruri in particular.

In China exista deja o moda in randul noilor miliardari de a-si trimite odraslele la studii in Marea Britanie.

Practic, in scolile primare si in gimnaziile private, unul din sapte elevi straini din Marea Britanie provine din China. In prezent, 6344 de elevi chinezi invata in scolile private din Marea Britanie, reprezentand 14% din totalul elevilor straini.

In facultatile din Marea Britanie, numarul studentilor din China este si el in crestere, 88.000 de tineri chinezi urmand cursurile unor universitati britanice.

Nu in ultimul rand, sectorul bancar britanic este una dintre cheile folosite de investitorii chinezi in dezvoltarea afacerilor. Expunerea bancilor din Regatul Unit pe piata din China este mai mare decat a oricarei alte tari.

Filiera Hong Kong

La prima vedere, bancherii britanici par sa fi acordat credite de doar 92 de miliarde de dolari catre China. Este o impresia falsa, insa!

Credite de 209 miliarde au fost acordate Chinei prin subsidiarele din Hong Kong ale HSBC, iar o eventuala prabusire a economiei chineze ii va forta pe britanici sa recurga la o recapitalizare a celor doua banci din Hong Kong.

Companiile din Marea Britanie sunt si ele privite cu interes de chinezi. In ultimii 15 ani, 40% din sumele investite in achizitionarea sau fuziunea cu firme din Europa au fost directionate catre afacerile din Marea Britanie.

Anul acesta, firmele din China au alocat 60 de miliarde de dolari pe piata de achizitii si fuziuni din Europa, 21,8 miliarde dolari intrand numai in Marea Britanie.

Una dintre firmele achizitionate de o campanie de stat din China este Specialist Machine Developments, un producator de echipament minier submarin, achizitionat cu 200 milioane dolari.

Clienti fideli

Pana si pe piata imobiliara din Marea Britanie, cumparatorii chinezi sunt o prezenta constanta in viata agentiilor. Acestia reprezinta cel mai mare grup de cumparatori straini a unor proprietati londoneze estimate la peste 1 milion de lire.

11% din aceste resedinte de lux, puse in vanzare anul trecut, au fost achizitionate de chinezi. Urmatorii clienti cu dare de mana sunt rusii, dar procentul achizitiilor valoroase se opreste la 5%, in cazul lor.

Piata spatiilor comerciale ar putea fi urmatoare tinta vanata de investitorii din China, conform unei analize Savills.

70% din cele 21 de miliarde de dolari investiti in spatiile comerciale din Londra in cursul anului trecut au venit de la clienti din afara Marii Britanii.

In total, chinezii au investit 2,2 miliarde de dolari in aceste spatii, fiind pe locul secund, dupa investitorii americani, cu 3,6 miliarde dolari.

#afaceri Londra Beijing, #relatii comerciale Marea Britanie, #investitii china, #expunere banci britanice China , #China